ДКЕВР ще оцени всички фактори, влияещи върху цената на тока


ДКЕВР ще оцени всички фактори, влияещи върху цената на тока
Снимка:

540

ДКЕВР се заема с изготвянето на анализ и оценка на всички фактори, които оказват влияние върху цената на ел.енергията. Това стана ясно на днешното заведение на Регулатора, предаде репортер на БГНЕС.

Според председателя на ДКЕВР Анжела Тонева в момента се работи по нов механизъм на ценообразуването. Един от факторите за формиране цената на ел. енергията обаче се оказва нормата на признатите загуби за ЕРП-тата, която е в размер на над 12%. Преди приватизацията, на електроразпределителните дружества се признаваха до 8%. В повечето европейски страни този процент е не повече от 2%. Според експерти от бранша процентът на признатите загуби пряко кореспондира с цената на ел. енергията - колкото по-голяма е стойността на признатите загуби на ЕРП-тата, толкова повече се увеличава възможността за повишаване цената на тока.

По-рано днес обаче новото ръководство на ДКЕВР даде заявка, че ще оценява всички обстоятелства и факти за формиране цената на ел.енергията. "Амбицията ни е, не само цените да могат да влязат максимално скоро, но и търговските правила за работа на пазара, както и издаването на лицензии, както и всички съпътстващи документи, необходими за това да заработи пазара. Ние ще оценим всички обстоятелства и факти. Ще съобразяваме енергийната, социална политика и всяка политика, която има отношение към работата на пазара на ел.енергия", категорична бе Тонева.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички