ДКЕВР трябва да се избира от парламента, казват много от политическите партии


ДКЕВР трябва да се избира от парламента, казват много от политическите партии
Снимка:

492

Темата за енергетиката в сутрешния предизборен дебат на ГЕРБ, БСП, „България на гражданите”, „Атака” и ДСБ в студиото на bTV беше доминирана от ДКЕВР и мерките, които могат да доведат до подобряване на положението в сектора.

Според бившия икономически министър Делян Добрев задължително членовете на ДКЕВР трябва да се избират от Народното събрание, като в управителния съвет на комисията трябва да има и граждански представители. Иван Иванов от ДСБ добави, че това е необходимо, тъй като по сегашната схема на избор – назначение от правителството, се създава зависимост към изпълнителната власт, а ДКЕВР трябва да е независим регулаторен орган.

Невероятно изказване направи Десислав Чуколов от „Атака”, който в прав текст каза, че "51% от ЕРП-тата трябва да бъдат собственост на държавата, а 49% - на гражданите" (бел. ред – това би означавало 100% национализация).

По отношение на ЕРП-тата се стигна до сериозни спорове. Според Чуколов сметките са недопустимо високи и трябва да има разваляне на договорите с електроразпределителните дружества. Делян Добрев контрира, че това е невъзможно, защото има определени условия по тези контракти – гаранция за строеж на нови електроцентрали от държавата посредством заложени бъдещи плащания със сметките за ток на гражданите. Чуколов настоя, че „ако се отиде в Брюксел и се покаже една сметка за ток, дори европейските чиновници ще разберат какво е положението”. Иван Иванов добави и че в енергийния микс има твърде много електроразпределителни дружества.

Прошко Прошков от „България за гражданите” припомни, че сега сметките са по-ясни, след като се обясняват всички компоненти, които формират цената. Той попита и опонентите си дали ще има нормални избори, за да се направят необходимите реформи в енергетиката. Нека не забравяме какво е положението в държавата с всички компромати напоследък, коментира една от силните фигури в „България на гражданите”. Прошков наблегна и, че е можело да има предоговаряне за ТЕЦ „Марица Изток” 1 и 3, тъй като въвеждането на техните мощности е станало три години по-късно, отколкото е било според договорите.

От своя страна Явор Куюмджиев, представителят на БСП, наблегна отново на необходимостта от построяване на АЕЦ „Белене”. В отговор всички други представители на партии възразиха и припомниха как няма търсене на ток за индустрията в момента.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички