Добрев: Няма да се мине без съкращения във ВМЗ


Добрев: Няма да се мине без съкращения във ВМЗ
Снимка:

590

"Правим всичко възможно да изплатим надниците на служителите на ВМЗ-Сопот, но за тази цел е необходимо предприятието да има приходи. Защото в последните две години то има два пъти повече разходи, отколкото приходи", обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за "Нова телевизия".

Добрев изрично подчерта, че големият въпрос в случая е дали ВМЗ-Сопот ще оцелее. По думите на министъра предприятието е доведено до такова състояние, че делата за обявяването му в несъстоятелност скоро може да се увенчаят с успех.

Оздравяването на предприятието ще бъде направено и със съкращения, обясни Добрев. Не става дума за хора, които ще останат безработни, а хора, които ще бъдат насочени към програмите за заетост, и то на длъжност, близка до тяхната, добави той.

RWE и АЕЦ "Белене"

Четири години тройната коалиция ни лъжат. Още от 2009 г. те са знаели, че цената на проекта за АЕЦ "Белене" е 10 милиарда евро. Така Добрев коментира другия наболял въпрос в сферата на икономиката за България.

В писмото на RWE се казва "вие трябва да ни отговорите откъде ще вземете 5,4 милиарда евро, ако не – считайте това писмо за двумесечно предизвестие".

Вчера управляващите разпространиха документи, намерени в кашон, които доказвали, че проектът за АЕЦ "Белене" е трябвало да бъде прекратен още през декември 2008 г. "Разбрахме за тези документи преди 10 дни. Едва вчера разбрахме, че срокът им на конфиденциалност е 2 години. Все още има хора в енергетиката, които не мислят така, както мисли правителството. Изключително важна информация не е била доведена до знанието на министри и зам.-министри в продължение на 3 години", каза Делян Добрев.

"Тогава търсих такова писмо и не ми беше дадено. Писмото, с което RWE реално дава предизвестие, че се отказва от проекта, е от 13 юли", каза той и добави, че тогава няма Народно събрание и няма кабинет на това правителство. "Писмото е било в НЕК. Защо е стояло там 3-4 години, без никой да разбере за него", пита Добрев. Тогава изпълнителен директор е бил Любомир Велков, който е написал и доклада на Петър Димитров, заяви министърът. Според него, трябва да бъдат сезирани компетентните органи, тъй като липсата на информация е определяла и действията на правителството.

"БСП са си докладвали един на друг. Любомир Велков е докладвал на Петър Димитров какво се случва. Те са знаели, че RWE няма да участва в плащането към "Атомстройекспорт", знаели са, че НЕК няма пари и въпреки всичко са дали пари за оборудване. Още тогава са знаели, че този проект струва 10 милиарда евро", каза министър Делян Добрев.

"Не само, че са теглени заеми, давани са пари от бюджета. 200 милиона лв. са дадени през 2008 г., 2009 г. са дадени още 100 милиона лв. Още 200 милиона са теглени", обясни министърът. "Миналата година сме платили 100 милиона лв., а срокът е до 26 май 2013 г. за останалите 400 милиона и това е най-големият проблем в моето министерство. Няма да успея, никой няма да ми даде 400 милиона лв. Ще рефинансирам този заем, но това означава, че аз ще го отложа с няколко години и след това пак ще трябва да го върнем", обясни енергийният министър.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички