Добрев: Очакваме по-голяма отстъпка за газа


Добрев: Очакваме по-голяма отстъпка за газа
Снимка:

436

Очакваме по-голяма отстъпка от руснаците за газа. Отстъпката от 11% действа до 31 декември, най-малкото, за което се борим, е поне тази отстъпка, но аз мисля, че тя ще е по-голяма.

Това каза икономическият министър Делян Добрев, който представи проекта "Южен поток" в икономическата комисия в парламента, предаде БГНЕС.

 Сега, за да попише България за окончателното си инвестиционно решение за "Южен поток", трябва да се сключи новия договор за доставки на руски газ от 1 януари 2013 г. между "Булгаргаз" и "Газпром".

Добрев обясни, че отстъпката по новия договор е важна, защото този въпрос е изключително важен не само за потребителите, но и за бизнеса в България.

Един долар разлика в цената на газа при консумация от 3 млрд. кубика, 1 долар на 1000 кубика означава 3 милиона долара на година. Така че може да бъдете сигурни, че ние се борим за всеки долар и всеки цент и съм убеден, че ще постигнем по-добри условия, отколкото отстъпката, постигната април месец от 11 процента, каза Добрев.

Той се надява условията да са още по-добри в новия договор.

Никакви тайни договорки не са се правили за проекта "Южен поток", каза още икономическият и енергиен министър.

Добрев обясни, че това е така, защото параметрите на този проект са определени още с междуправителственото споразумение през 2008 г., ратифицирано от НС.

"Това, което е станало от тогава до сега са технически стъпки в посока – вземане на окончателно инвестиционно решение", обясни министърът.

Той посочи, че окончателното инвестиционно решение не е подписване на "някакъв договор или някаква допълнителна договорка, а е протокол от акционерите за това, че те решават да преминат на следващата стъпка".

По отношение на това дали до този газопровод ще имат достъп трети страни, Добрев каза, че този въпрос ще бъде разискван и уточнен на нивото на Европейската комисия, защото този въпрос не засяга само България.

Има два варианта за трасе през българска територия.

В първия вариант обща стойност за изграждане е 3 308 650 000 евро, а във втория вариант цената е 3 323 890 000 евро. Избрано е и трасе, с около 20 млн. евро по-евтино. Входната точка е около Провадия и изходна - Сърбия. Сръбската част е 450 км, а у нас 538 км.

Изпълнителният директор на БЕХ Михаил Антонов каза, нито държавата, нито БЕХ ще поемат някакви гаранции по проекта.

Валентин Станчев от консорциума-проектант посочи, че се налага голяма част от това трасе да се състои от две тръби и се налага около 75% от трасето да се дублира с втора тръба. По трасето ще има три компресорни станции.

Подписването за ОИР за Южен поток ще бъде следващата седмица най-вероятно сряда или четвъртък, а не в петък, защото е ден на траур, посочи Добрев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички