Добрев: Още е рано да се правят прогнози за цената на тока


Добрев: Още е рано да се правят прогнози за цената на тока
Снимка:

4612

Делян Добрев заяви, че ако отпадне цената за достъп, която плащат производителите на възобновяеми енергийни източници, ще трябва тя да бъде платена от друг и следователно токът може да поскъпне. Това каза енергийният министър в "Седмицата" на Дарик радио.

Според него засега няма хипотеза цената, която в момента е временна, да бъде отменена. Той бе категоричен, че в момента е много рано да се говори за цена, която трябва да бъде въведена от новия регулаторен период - т.е. от 1 юли, пише Агенция Фокус.

Енергийният министър смята, че не е честно цената да бъде плащана нито от хората, нито от електроразпределителните дружества и Националната електрическа компания, затова тя трябва да бъде поета от производителите, които предизвикват разхода.

"За първото и второто тримесечие ние имахме 0.5% ръст на икономиката, така че може да се счете за развитие, защото ще завършим годината с повече от 1%, който не е достатъчен за съжаление и ние правим всички опити да постигнем по-висок икономически растеж,"допълни Добрев.

"Защото само по този начин ще го почувстват и хората, които сега не правят разлика от тази година, например с 2009 година. Те живеят по един и същ начин, защото ниският икономически растеж не повишава доходите", подчерта икономическият министър.

По думите му трябва да се има предвид в каква икономическа ситуация живеем в Европейския съюз, защото половината държави от ЕС са обратно в рецесия.

Според него малко държави бележат този ръст. „Не е достатъчен, но ние правим необходимото, за да го увеличим”, отбеляза още Добрев.

Редактор: Георги Иванов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички