Добрев: Работим по финализиране на новия газов договор


Добрев: Работим по финализиране на новия газов договор
Снимка:

367

Работи се интензивно по финализирането на проекта на новия договор за доставки на газ за България, включително по "Южен поток".

Това е съобщил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на заседанието на Министерския съвет в сряда, според стенограмата, публикувана на сайта на Министерския съвет.

Според него, това е въпрос, който трябва задължително да намери решение преди приемането и подписването на окончателно инвестиционно решение за проекта "Южен поток".

"Докато не се постигне подписан договор между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт" за нов договор за доставки на природен газ за България от 2013 г., който да удовлетворява "Булгаргаз" поне по критичните по становище на "Булгаргаз" въпроси, не следва да се приема и подписва положително инвестиционно решение за проект "Южен поток".

Поради това, предложението е подписването на новия договор за доставки на газ за България да бъде условие за приемането на положително окончателно инвестиционно решение за проект "Южен поток", казва още Делян Добрев.

Работи се и по съгласуване на основните условия по отношение адаптиране на действащия транзитен договор между ОАО "Газпром Експорт" и "Булгартрансгаз" ЕАД във връзка с реализацията на проекта, допълва той.

"В подписаните споразумения между акционерите в проекта, изрично е определено, че тези промени не следва да водят до никакъв негативен икономически и/или оперативен ефект за системния оператор "Булгартрансгаз" ЕАД и за съществуващата транзитна система. Всички действия по ефективната промяна се предвижда да бъдат изпълнени при спазване на правилата и процедурите на действащото европейско и българско законодателство, приложими за проекта "Южен поток", обяснява министър Добрев.

Работи се по основните условия на стандартния транспортен договор за транспортиране на газ по "Южен поток", казва още той.

Проектът на основни условия ще се финализира, след като финансовият консултант даде своя принос по формулирането на клаузите относно формиране на цена за транспортиране и свързаните с нея аспекти, като проектът на основни условия ще подлежи на одобрение от регулатора преди подписването му, допълва Делян Добрев.

"На среща миналата седмица в понеделник между всички страни, участващи в проекта "Южен поток", с комисаря по енергетика господин Йотингер всяка една от страните заяви подкрепата си за проекта и своето намерение да вземе окончателно инвестиционно решение. Две от държавите вече взеха това – Сърбия преди около две седмици и преди една седмица Унгария също взе окончателно инвестиционно решение", припомня пред колегите си министър Добрев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички