Добрев: Рано е да гадаем с колко ще поскъпне токът


Добрев: Рано е да гадаем с колко ще поскъпне токът
Снимка:

368

Много е рано още да се прогнозира с колко ще поскъпне електроенергията от догодина.

Това коментира днес министърът на икономиката Делян Добрев по повод вчерашното изказване на Ангел Семерджиев, че цената ще се вдигне с поне 3-4% от юли 2013 година, заради увеличение на добавката за зелена енергия.

Това, което разбрах от председателя на ДКЕВР е, че изказаното вчера е хипотеза, ако отпадне цената за достъп на ВЕИ. Справедливо е този, който предизвиква разходи в системата той да ги плати, каза Добрев, цитиран от БГНЕС.

Към днешна дата имаме цена за достъп, която тези производители плащат и тя покрива разходите, които тяхното включване предизвиква, посочи той.

Всички допълнителни разходи, предизвикани от екстремалното присъединяване на ВЕИ като разходи, ще бъдат понесени от тях и по този начин няма да се прехвърлят на крайните потребители, поясни Ангел Семерджиев.

Цена за достъп ще се определя всяка година и ще бъде определяне от реалните разходи, предизвикани от присъединяването на фотоволтаици, разясни той.

Създалата се ситуация изисква време и анализ да се оценят тези разходи. Това не е изключение като практика, във всички европейски страни се отчитат повишени разходи в мрежата и се обмислят механизми за конкурирано развитие на ВЕИ, така че да не се повишава цената за крайните потребители, заяви Семерджиев.

Трябва да се огледаме и да дадем възможност само на най-добрите технологии да се присъединят към системата, само те ще осигурят намаляване на цената на тока в дългосрочен план, смята председателят на държавния регулатор.

България не е единствената държава, която въвежда такива мерки, такива има в Испания, обмислят се и в Гърция, и Германия, информира Делян Добрев.

Нови централи след 1 юли 2013 година най-вероятно няма да имаме. Регулаторът веднъж намали цените, септември ги намали повторно. Охладихме този ентусиазъм за инвестиции в зелени енергии. Въведохме ред в този сектор, който ще гарантира, че няма да бъдем изненадани от 1-ви юли", заяви министърът.

След изявлението си председателят на ДКЕВР бе репликиран от журналист, че сегашното изявление не съвпада с изразената вчера хипотеза за таксата за достъп по време на заседание на енергийния регулатор. Ако се запазят цените за достъп, дори да не е в този обем, то всички разходи в системата ще бъдат покривани от цената за достъп, отвърна Семерджиев. Това означава, че на цените от 1 юли биха повлияли само нови присъединявания, заяви той.

Ние говорим за крайни цени, когато се говори за това има различни елементи, която я формират, продължи Семерджиев.

От 2010 ние намаляваме постоянно прихода на компаниите, които работят в конвенционалния сектор. В този процес има намаляване на всички добавки, дори на тази за "зелена енергия". Всички цени от 2010 година, на всички системи по веригата, се намаляват, очаквания за някакви увеличения на цените от 1 юли няма как да има на този етап, заяви Семерджиев.

Въпроси към председателя на ДКЕВР бяха отправени и относно зелената добавка, която според някои от производителите е изчислена според неправилна методология.

"Няма нищо сбъркано в методологията, всичко е ясно и записано - зелената добавка се определя по прогнозите, които дават ЕРП-тата, НЕК и ЕСО", защити се Семерджиев.

При резки изменения на ценообразуващите елементи, ДКЕВР ще може да реагира в срок по-малко от месец, твърди той.

Инвестиции се правят не само във ВЕИ, където има преференциални цени, каза още Семерджиев. По неговите думи всички останали сектори предпочитат по-ниските цени на електроенергията, за да може да се инвестира и в другите сектори. Всички, които инвестират във ВЕИ инвестират с нулев риск, единствено се налага в момента да си плащат допълнителните разходи, заяви Семерджиев.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички