Добрев: Възможно е да няма поскъпване на газа


Добрев: Възможно е да няма поскъпване на газа
Снимка:

333

Възможно е ДКЕВР въобще да не одобри искането на "Булгаргаз" за поскъпване на газа.

Това каза пред БНТ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На всеки три месеца "Булгаргаз" иска по 20-25% увеличаване цената на газа, обикновено ДКЕВР се съгласява на 4-5%.

Добрев уточни, че от 1 април до края на годината за 9 месеца прави до 120 млн. долара, които ще ги получим като отстъпка в цената, ако подпишем протокол, с който се ангажираме да вземем окончателно решение до 15 ноември за "Южен поток".

Но да не се окажем в ситуацията с "Белене", когато сме подписали споразумение с редица отворени въпроси, които се опитваме да решим, отбеляза Добрев.

Той подчерта, че не плащаме газа по-скъпо, за да ни принудят да вземем решение и да ни дадат отстъпка, а това са договорите, които са подписани.

Това поскъпване си е съгласно сключените договори, в този смисъл няма изнудване от страна на руската страна. Южен поток е проект, който подкрепяме, той ще носи значителни допълни приходи на страната ни. Ако не бъде осигурено финансирането, вземайки решение до ноември може да се случи както при "Белене" - започваме да строим, а пък нямаме пари за това. Това са отворените въпроси преди да подпишем споразумението и да получим отстъпката, обясни енергийният министър. Той повтори, че това не са спорове, а нерешени въпроси.

Трябва да знаем още отсега ако даваме пари - колко пари. Срокът на откупуване на инвестицията е 15 години. Това значи, че на базата на привлечения капитал се правят изчисления за норма на възвращаемост и на 15-ата година сме изплатили тръбата. След 15-ата година в следващите 20-30 години живот на тази тръба ние получаваме приходи. Това е записано в споразумението, заяви Делян Добрев.

Той е категоричен, че подкрепяме и "Набуко" и Южен поток. "Южен поток ще ни осигури по-голяма сигурност на доставката по линия на трасето. Газът при този случай ще влиза първо в България. "Набуко", освен сигурност на доставките, носи и диверсификация на газа. Имаме възможност да купуваме газ от Каспийския регион.

Истинското намаление на цената на газа ще го получим тогава, когато развием нашите възможности за добив на газ. 10-15% добиваме в момента от Черно море, което е 40% по-евтино от вноса на газа на границата. Истинското намаление на цената на газа ще се получи с потребление на местния добив, увери Добрев.

Най-големите лидери на света са тук и те виждат потенциала, който и ние виждаме. В противен случай не биха рискували да харчат стотици милиони долари за проучване. Това не биха го направили, ако не бяха убедени, че ние имаме залежи, подчерта още енергийният министър.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички