Доставчици на ток искат ЕС да спре подкрепата за възобновяемите източници


Доставчици на ток искат ЕС да спре подкрепата за възобновяемите източници
Снимка:

1005

Девет големи европейски доставчици на електроенергия, сред които GDF, ENI и Iberdrola, поискаха Европейският съюз да прекрати държавната подкрепа за развитие на възобновяемите източници, предаде БГНЕС.

Доставчиците обвиняват възобновяемите енергоизточници, че спъват инвестициите и намаляват сигурността на енергоснабдяването в Европа. Президентите и генерални директори на "Suez" Жерар Местрале и на ENI Паоло Скарони представиха пред Европейския парламент в Страсбург "конкретни мерки за преразглеждане на проблема с енергетиката в Европа", съобщават в комюнике ръководителите на деветте доставчици. Те изразяват огорчение, че усилията за инвестиции са "спъвани от несигурната рентабилност, дължаща се по-конкретно на липса на ясна, предвидима и обективна политическа рамка, основана на стабилна и предвидима законодателна уредба".

Енергийните шефове визират твърде щедрите субсидии за възобновяема енергия, които ще отблъснат инвестициите в традиционните източници на енергия и ще подкопаят рентабилността на конвенционалните електроцентрали. Става въпрос включително и за тези на природен газ, които са от съществено значение за сигурността на енергийните доставки на Стария континент. "Ние трябва да намалим темпа, с който Европа създава ветрогенераторни паркове и слънчеви панели. В момента положението е неудържимо", подчерта Жерар Местрале, цитиран от в. "Файненшъл Таймс".

Доставчиците още през май сезираха Европейския съюз по въпроса. Техните изявления обаче бяха посрещнати на нож от привържениците на енергията от възобновяеми източници, които решително оспориха техните аргументи. "Неправилно е да се противопоставят възобновяемите енергии с други като природния газ", заяви Никола Волф, президент на Френската професионална федерация на ветровата енергетика. "Ветровата енергия е по-конкурентоспособна в сравнение с други, по-класически енергии, нейният източник е неизчерпаем и също допринася за сигурността на снабдяването с енергия", твърди той.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички