Доставките на руски газ за Украйна са спрени


Доставките на руски газ за Украйна са спрени
Снимка: БГНЕС

4326

Руската енергиен гигант „Газпром“ прекрати доставките на газ за Украйна. Причината е, че Киев не е успял да осигури авансови плащания за още синьо гориво, припомня AFP.

Ръководителят на компанията Алексей Милер заяви, че от 7 ч. по Гринуич украинската „Нафтогаз“ вече е използвала всичкия газ, за който си е платила и „не са били направени нови плащания“. Той допълни също, че отказът на Киев да купи руски газ представлява „сериозен риск“ за транзита на синьо гориво към Европа през Украйна.

Още вчера руският енергиен министър Александър Новак предупреди, че доставките ще бъдат спрени. Той допълни, че Москва може да спре и доставките на въглища за Украйна, поради спирането на тока за анексирания полуостров Крим. Новак обвини украинските власти в политически мотивиран саботаж, тъй като два дни след взривяването на далекопроводите все още не са възстановили електроподаването за над един милион жители на полуострова.

В периода от октомври 2015 до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември. Документът предвижда „Нафтогаз“ задължително да купи от „Газпром“ синьо гориво на стойност 500 милиона долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК. Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром“, според последните данни, 542 милиона долара предплата.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички