Драгомир Стойнев: Повече далавери в енергетиката няма да има


Драгомир Стойнев: Повече далавери в енергетиката няма да има
Снимка:

12305

Всеки един момент може да има глоба от страна на Европейската комисия заради липсата на разделение на ЕСО и НЕК. Това заяви икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев в интервю в сутрешния блок на БНТ.

Стойнев реално избегна въпроса на водещия, който попита дали е било нужно да има спешна негова пресконференция в неделя, 30 юни, след като вчера, 1 юли, Европейската комисия каза, че засега не започват да текат глоби, както преди това каза самият Стойнев. Министърът каза, че е „бил длъжен да предупреди обществото”.

Икономическият и енергиен министър настоя отново, че след като на 27 май е освободен директорският борд на Енергийния системен оператор (ЕСО) и е променен уставът, то това е бомба със закъснител за следващото правителство, на което му трябва време да реагира. По този начин Стойнев отговори на вметката на водещия, че служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев е казал, че пред България има поне месец, месец и половина, преди Европейският съд да вземе решение по искането на ЕК за налагане на глоба заради неспазване на срокове за транспониране на европейско законодателство (Трети енергиен либерализационен пакет).

Кадрите в енергетиката

На въпрос за кадровите назначения в енергетиката, Стойнев защити своя избор на хора с думите, че „при нас няма калинки”. Относно кандидатурата на инженер Георги Христозов за директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Стойнев каза, че той е доказан експерт, бил е директор на ТЕЦ „Марица Изток 2”. Веднага последва обаче питане относно съобщението на прокуратурата за Христозов и фактът, че той има влязла в сила присъда за валутна измама, която по Закона за класифицираната информация ограничава достъпа му именно до класифицирана информация. Стойнев отговори, че чака становището на прокуратурата и не даде отговор на въпроса дали той ще подкрепи Христозов при каквото и да е решение на прокуратурата. Христозов обаче засега остава член на управителния съвет на БЕХ.

Притесненията на бизнеса

За пореден път Стойнев посочи, че основното притеснение на бизнеса е таксата „пренос”, която влияе на износа на ток в чужбина. Министърът посочи, че трябва да се мисли за дългосрочни договори между големите индустриалци и АЕЦ „Козлодуй”. Водещият веднага попита дали не сме се „опарили” достатъчно с дългосрочните договори и дали такива договори няма да дадат предимство на големи компании пред малки, които нямат такива договори. Стойнев буквално смутолеви, че трябва да има предвидимост, че големите компании, с които АЕЦ „Козлодуй” ще сключва договори, са български и внасят много средства в държавния бюджет и така и не отговори как ще бъдат защитени интересите на малките компании. Вместо това министърът заяви, че трябва нова стратегия за енергетиката, защото в следващите 15-20 години ще има увеличаване на търсене – сега няма такова, призна министърът. Той самият обаче намекна, че атомната енергетика ще е важен елемент в дългосрочната енергийна стратегия на България.

Дългосрочните договори с американските централи (ТЕЦ „Марица Изток 1” и ТЕЦ „Марица Изток 3”)

Водещият на сутрешния блок на БНТ зададе въпрос защо министърът е спрял договора с консултантите, които разработват анализ за положението с американските централи и възможностите за намаляване на цените по дългосрочните договори. Стойнев отговори, че според него не е нужно да се харчат 2 млн. лева за експерти, а е по-добре да има директни преговори между ЕСО, НЕК и чуждите инвеститори. Тук водещият вметна дали не е по-добре при преговорите българската страна да влезе подготвена с широкообхватен анализ, но Стойнев каза, че и сега има достатъчно много запознати с нещата експерти в българската енергетика, които в диалог могат да се справят.

Като пример какво се е случвало преди идването на сегашното правителство Стойнев посочи, че има шест допълнителни анекса към договора за АЕЦ "Белене". Те са били подписани при управлението на ГЕРБ, въпреки че проектът е бил спрян. Министърът обяви, че скоро ще стане ясно чии са подписите под допълнителните документи.

С далаверите с енергетиката се свърши, край”, каза Стойнев, което беше последвано от въпрос на водещия „Наистина ли?”. „Ще направя всичко възможно, едва ли ще успея – има обаче големи интереси, а някои от тези интереси спонсорират протестите”, отговори министърът. „Чакайте, кой спонсорира протестите?”, последва въпрос. „Неслучайно има на протестите и представители на служебното правителство (бел. ред. – Асен Василев се появи в първите два-три дни на протеста)”, каза Стойнев, но не даде конкретни имена.

Актуализацията на бюджета

Следих внимателно неделната ви пресконференция - там споменахте, че промените в Закона за енергетиката ще доведат до спестяване на 1,5 млрд. лева, а от предизборната кампания на БСП основен акцент беше борбата с контрабандата, от която се предвиждаше да се съберат 1 млрд. лева - защо сега се говори за дупка в бюджета от 1-2 млрд. лева и за актуализация, попита водещият. Стойнев побърза да отговори, че парите, спестени със Закона за енергетиката, ще останат в системата на енергетиката. НЕК е пред фактически фалит, задълженията са 2 млрд. лева, затова тези пари остават, смутолеви Стойнев със заекване.

"Силно се надявам да не взимаме заем, нямам и информация, че МВФ ще идва в България", завърши министърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички