ДСБ предлага промени в закона за енергетиката


ДСБ предлага промени в закона за енергетиката
Снимка:

480

ДСБ ще подготви и ще представи на парламентарно представените партии пакет от предложения за промени в закона за енергетиката, включително и частта, свързана с ДКЕВР. Това каза Иван Иванов от ДСБ, цитиран от БГНЕС.

Петър Москов обясни, че започват поредица от експертни консултации с НПО и политически партии, чиято цел е да се формира масивна обща гражданска позиция. Той посочи, че миналата седмица председателката на ДКЕВР Евгения Харитонова принудително подала оставка. "Органът, който по закон трябва да бъде независим всъщност се оказа подчинен на новосформираното мнозинство от трите политически партии в НС", заяви той.

Иванов посочи, че Явор Куюмджиев заявил, че е съвсем естествено Харитонова да напусне поста, тъй като няма доверие на новото управление. "Не може да се говори по този начин за орган, който по закона е независим. Часове след принудителната оставка, премиерът назначи нов председател и обяви, че ще назначи и цял нов състав на комисията", заяви той. Според Иванов това, което беше извършено обезсмисля протестите на българските граждани, които искайки да има прозрачност и компетентност поставиха категорично условия ДКЕВР да се избира от НС, а не министър-председателят да бъде неин работодател.

Иванов подчерта, че Орешарски говори за нова експертиза за "Белене" и то в момент, когато условията показвали, че строителството на Белене е неподходящо и самата централа е ненужна. Според бившия депутат премиерът не може да говори "с един тон на обреченост" как ще се произнесе съдът, защото адвокатската кантора, която защитава българските интереси е подготвила изключително солидна защита на България. Тя е спечелила делото и на Полша и Чехия срещу Газпром, т.е. "тя има сериозен опит и компетентност в решаването на такива големи дела".

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички