ЕК: "Газпром" може да е станал монополист в ЦИЕ благодарение на "нечестни" сделки по мрежата


ЕК: "Газпром" може да е станал монополист в ЦИЕ благодарение на "нечестни" сделки по мрежата
Снимка:

1885

Руският газов гигант "Газпром" може да е постигнал монополната си позиция на пазара в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) посредством несвързани едно с друго споразумения с клиентите си по газопреносната мрежа. Тези споразумения на руския енергиен монополист вероятно са обвързани с условието за доставка на природен газ, заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от EurActiv.

Според Вестагер предварителното проучване е показало, че руският енергиен гигант е разделил пазарите на отделните държави в Централна и Източна Европа, като не е позволил да има препродажба на негов газ от други компании. Това е помогнало на „Газпром” да си извоюва „нечестни” цени в отделни страни-членки, включително в България, пише Actualno.com.

Oфициално цената за доставка на природен газ от "Газпром" за България не е известна, защото няколко правителства обявяват договора за търговска тайна. Има предположения, че плащаме 500-600 долара на 1000 кубични метра газ.

Вестагер заяви още, че действително ЕК още не е решила дали договорите с американските централи са форма на държавно подпомагане. Разбрахме, че тече процес на предоговаряне на тези контракти, показа информираност Вестагер. И добави, че ако има нарушение, ЕК ще се погрижи средата на конкуренцията да бъде нормализирана. Пред европейското издание еврокомисарят потвърди, че Комисията вече е разгледала обясненията на БЕХ, „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” относно два отделни случая за нарушаване на антитръстовото европейско законодателство. В случая с БЕХ става въпрос за договори за доставка на нерегулирания пазар, а в случая с „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз” – за косвен отказ на достъп до газова инфраструктура.

Отделно комисарят уточни, че тъй като КЕВР не е уточнила в свой сигнал подробности около държавната схема за подпомагане на ВЕИ, сега Брюксел събира информация. "Подкрепяме развитието на ВЕИ сектора, но не и за сметка на прекомерна компенсация, която би изкривила и европейските пазари", подчерта Вестагер.

Expert.bg припомня, че ЕК официално изпрати уведомление за претенции  на „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа в края на април. Руската газова компания е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа. Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички