ЕК налива 1,2 млрд. евро в 23 новаторски ВЕИ проекта


ЕК налива 1,2 млрд. евро в 23 новаторски ВЕИ проекта
Снимка:

763

Европейската комисия предостави днес 1,2 млрд. евро за финансирането на 23 демонстрационни проекта с висока степен на новаторство във връзка с възобновяемата енергия по първата покана за представяне на предложения по т.нар. програма за финансиране NER300.

Проектите ще бъдат съфинансирани с приходите, получени от продажбата на 200 милиона квоти за емисии от резерва за нови участници (NER) на схемата на ЕС за търговия с емисии, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Проектите обхващат широк спектър от технологии за възобновяеми източници — биоенергия (включително усъвършенствани биогорива), концентрирана слънчева енергия, геотермална енергия, вятърна и океанска енергия и управление на децентрализирани системи от възобновяеми източници (интелигентни мрежи).

Днешното решение е основен етап от политиката на ЕС в областта на климата. Програмата NER300 всъщност е нещо като Робин Худ, тъй като принуждава замърсителите да плащат за широкомащабни демонстрации на нови нисковъглеродни технологии. Предоставените 1,2 млрд. евро, които се плащат от замърсителите, ще привлекат още 2 млрд. евро частни инвестиции в 23 подбрани нисковъглеродни демонстрационни проекта. Това ще помогне на ЕС да запази своята лидерска позиция в областта на възобновяемите енергийни източници и ще създаде работни места в ЕС, тук и сега, коментира европейският комисар за действията в областта на климата Кони Хедегор.

След като започнат да функционират, тези проекти заедно ще увеличат годишното производство на енергия от възобновяеми източници в Европа с около 10 TWh, което се равнява на годишното потребление на гориво на над милион пътнически автомобила.

По-важното е обаче, че целта е да се демонстрират успешно технологии, които след това ще помогнат за увеличаване на производството от възобновяеми източници в ЕС.

По време на изграждането (през следващите 3-4 години) спечелилите проекти заедно ще осигурят хиляди работни места на пълен работен ден, а през следващите 15-20 години експлоатацията на обектите ще ангажира около хиляда работници на пълен работен ден за обслужване на инсталациите.

Финансирането по NER300 ще осигури до 50% от „съответните разходи“ по проекта, което по същество означава допълнителните разходи в сравнение със съществуващите и доказани технологии; останалата част ще бъде покрита от частни инвестиции и/или допълнително национално финансиране.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички