ЕК с изненадващи проверки в петролните компании


ЕК с изненадващи проверки в петролните компании
Снимка:

475

Изненадващи инспекции са извършили представителите на Европейската комисия на няколко големи петролни компании за възможно договаряне помежду им за цените на петролните продукти в нарушение на антитръстовото законодателство в ЕС.

От ЕК не назовават кои компании са били проверени, но Бритиш петроилъм, Шел и норвежката Статойл излязоха със съобщения за медиите, че техните офиси са били посетени. Според мнението на комисията дори и малки нарушения на пазара биха могли да имат голямо влияние върху цените на суровия петрол, петролните продукти и биогоривата, поръчките и продажбите, които потенциално накърняват интересите на крайния потребител. От БП потвърдиха, че една от техните компании е обект на разследване и че сътрудничат напълно на разследващите, но отказаха подробности. Говорител на Шел се изказа в същия дух: "Можем да потвърдим, че компании на Шел в момента оказват съдействие на ЕК в разследване на търговски дейности". Статойл и Платс също потвърдиха, че са разследвани.

От ЕК само съобщиха, че инспекциите са били проведени в страни, членки на ЕС и в една държава от Европейската икономическа зона (ЕЕА), в която членува и Норвегия. Комисията се опасява, че компаниите са се договорили да манипулират огласяваните цени на редица петролни продукти и такива от биогориво.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички