Екоактивисти: Не можем да пием пари


Екоактивисти: Не можем да пием пари
Снимка:

3801

"Българино, излез и защити земята си", "Чиста вода, здрава земя", "Баба Марта е с нас - не на шистовия газ!", "Не можем да пием пари", "България утре: последният да изключи газа".

С тези лозунги няколко десетки протестиращи настояха  за окончателна забрана за проучването и добива на шистов газ у нас на пореден протест в столицата.

Сред исканията на събралите се е участието на представители на гражданските инициативи и на учените при създаване на специална комисия за проучване на шистовия газ.

Събралите се раздаваха и изображения на банкнота от 50 лв., на която Пенчо Славейков е с противогаз.

По думите им така отговарят на твърденията, че им се плаща да протестират и че са "агенти на Русия".

Протестиращите срещу шистовия газ освиркаха енергийния експерт и бивш директор на Дирекция „Природни ресурси и концесии” в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма Христо Казанджиев и не му позволиха да говори, информира Фокус.

„Контролът е много добър. Но това, че е необходимо още много да се направи, никой не го оспорва”, посочи Казанджиев по повод контрола, който се извършва в България на добив на шистов газ.

Освен за забраната на шистовия газ у нас, се борим и да променим цял пакет закони, заяви пред БГНЕС един от инициаторите на протеста - Йордан Мичев.

В близките месеци наш приоритет ще бъде промяната в Закона за концесиите. Този нормативен акт така е направен по време на кабинета "Костов", че отваря широка врата за ограбване на природните ресурси на България, каза Мичев.

Концесионните такси, които прибира държавата от добив на природни богатства са между 1,5 до 4% от добитото, обобщи Мичев и запита: разбирате ли за какъв грабеж става въпрос?

Той даде за пример компанията "Дънди прешъс", която извлича злато и от която плащат дори под процент и половина от ценния метал. В нормалните държави този процент е между 30 и 40, обясни природозащитникът.

Активистите подозират, че има организирана кампания срещу тяхната инициатива дори с участието на медии, за да се пресекат техните протести.

Те са решени да продължат със своите акции, за да не допуснат в България различни компании, независимо дали са американски или руски, да експлоатират природните богатства и специално шистовия газ с методи, които са вредни за живота и здравето на хората, да не допуснат унищожаването на природните ресурси, най-ценният, от които е водата.

Екозащитниците излязоха днес на поредния си протест, провокирани от думите на министър Трайчо Трайков, че се сформира Консултативна комисия за шистовия газ, в която обаче нито гражданската им инициатива (както им беше обещано от председателя на парламента Цецка Цачева), нито учените са поканени за участие в нея.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички