Експерти: Цените на горивата са непосилни за българина


Експерти: Цените на горивата са непосилни за българина
Снимка:

473

Цената на горивото за жалост в момента наистина е много висока и на българския пазар, и в света заради кризата.

Това каза пред БНР Андрей Белчев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Фактор, който определя поносимостта на цените на горивата е покупателната способност на населението, която е основно най-ниска в България. Ние като граждани в тази държава можем да си позволим много по-малко, отколкото хората в Дания, Франция или останалите европейски държави, посочи експертът.

За това дали е възможно литър гориво да струва у нас 3 лева, Белчев коментира, че това му се струва неприятно като перспектива.

Не е невъзможно, ако при основния ценообразуващ фактор – кризата около Иран, не се постигне резултат и се стигне до военни действия. Но забелязваме успокояване на международното положение около Иран. Цените на петрола леко спаднаха. 125 долара за барел в последните два месеца цената се задържа на тези нива и спадна сега на 118-119 долара, което е все пак някакво спадане, посочи той.

В момента няма друга причина, която да прави петрола толкова скъп. А апокалиптичните прогнози за 7 лева за литър бензин е черна шега преди Великден. Това е невъзможно в икономически план, но цени от 3 лева за литър гориво са много тежки, много тежко ще се понесе от вътрешния пазар, ако се случи това, каза още Андрей Белчев.

Той обърна внимание и на възможно ново поскъпване в идните години, което ще последва след промяна на директива, върху която е базирано данъчното облагане на енергийните продукти. В момента въпросът се обсъжда в ЕП.

Данъците, които се налагат на течните горива, използвани за транспорт, е предвидено да се образуват на базата на въглеродния двуокис, който те изхвърлят в атмосферата и на базата на енергийната стойност на горивото, така че да бъдат съизмерими от гледна точка на енергийния си потенциал. 20 евро на тон гориво се предвижда да се отделя като данък в бъдеще за горивата, обясни Белчев.

Акцизът досега се определяше на минимални ставки. До 2013 г. се предвижда данъкът да се образува на отчисления на тон гориво за въглероден двуокис и енергийната стойност в гигаджаули. Предвижда се този данък да започне да се налага от 1 януари 2013 г. и до 1 януари 2018 г. да достигне най-високата си стойност. За бензина и дизела ще станат по 820 лв. на 1000 л гориво. В момента те са по-ниски с между 180 и 200 лева. Това ще доведе до увеличаване на данъчното бреме върху крайната цена на горивата средно с около 20 ст. у нас.

По-сериозно ще е увеличението на цените на пропан бутана и метана, които в момента са с по-ниски акцизи у нас.

Според него тази директива ще бъде приета в ЕП, защото тя изпълнява програмата на ЕС за повишаване на енергийната ефективност и за намаляване на замърсяването.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички