Експерти: Трябва да има повече прозрачност на цените за ВЕИ


Експерти: Трябва да има повече прозрачност на цените за ВЕИ
Снимка:

627

В момента се опитваме да извадим нож не на умряло, а на още неродено куче, каза Андрей Бъчваров, председател на Българската асоциация за биомаса, цитиран от БГНЕС.

Бъчваров участва в общественото обсъждане на доклад за определяне на цени на електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници, когато инвестицията за изграждането на енергиен обект за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници се подпомага със средства от национална или европейска схема за подпомагане. Обсъждането се провежда от ДКЕВР. Бъчваров заяви, че е нарушен общественият интерес с определяне на преференциалните цени за биомаса. Бъчваров приветства желанието на комисията да се създадат работни групи.

Представителите на съответните асоциации са вложили колосален труд – години наред, каза той на обсъждането. Бъчваров каза, че не е чул нищо за промяна на капиталови разходи. От асоциацията предвиждат през 2020 година възможност да се генерират хиляди работни места. Ние се надяваме, че изграждайки централи на биомаса ще сме в състояние да утилизираме и водоканалната утайка, заяви още той. Призова наистина да се направи работна група, преди да се утвърди окончателно докладът. Ние нямаме вариант да направят този бум, от който се притеснява фалиралият НЕК, каза Бъчваров. Той подчерта, че те са малки и социални, но изведнъж получават четвърт надолу намаление и каза, че се надява да се запази добрият тон.

Васил Петев от Българска фотоволтаична асоциация също благодари за демонстрираното желание и действия за диалог. Той посочи, че за първи път виждат даване на източници за икономическа и финансова информация, които са световно признати, но с данни от януари месец, а сега е нерелевантно към юни. Инвестиционните разходи с митата ще бъдат вдигнати с минимум 30 -40% от данните през януари, пресмятат те. Петев допълни, че разходите, особено за малки инсталации, не е възможно да бъдат такива, каквито са посочени.

На обсъждането повечето изказващи поискаха повече прозрачност по отношение на това как се определят крайните цени. Пламен Дилков – съпредседател на Хидроенергийната асоциация посочи, че докладът не се отличава сериозно от тези от предните години. Той посочи, че се надяват рано или късно да се отвори една нова страница. Искаме да знаем какви данни в конкретика се вземат от съответните сайтове. Кои данни от къде са взети, защото не можем да проследим методологията, каза той. Попита и каква е методологията. "Много ми е странно, че това години наред е искано и години наред не се публикува", заяви Дилов и поиска да се публикува формулата. Хидроенергетиката е нещо, което може да се пази месец за месец, тук инвестицията трае три години, след като е започнало строителството, посочи Дилов, за да изтъкне, че не може ежегодно да се променят елементи. "Ние очакваме да бъдем чути, да бъдат отворени работни групи. Нека все пак се чуем, има период преди окончателно да бъде утвърдена цената", призова Дилов.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички