Еквадор ще добива нефт в екологичен резерват


Еквадор ще добива нефт в екологичен резерват
Снимка:

1636

Еквадор възнамерява да започне добив на нефт на територията на голям екологичен резерват в Амазония, предаде БГНЕС. Вчера президентът на страната Рафаел Кореа официално поиска разрешение от Конгреса за мярката. Това се случва след като международната общност не даде на Еквадор компенсации за отказа от добива.

"С голяма тъга, но и с абсолютна отговорност към нашия народ и историята, аз бях принуден да взема едно от най-трудните решения за цялото ми управление и да прекратя инициативата за опит да избегнем извличането на нефт от района на парка Ясуни", каза социалистическият президент в обръщение към нацията.

През 2007 г. Кореа предложи на ООН Еквадор да се откаже от добива в петролни полета, чиито запаси се оценяват на 920 млн. барела, което представлява 20% от резервите на Еквадор, най-малката страна-членка на ОПЕК.

В замяна на това Кореа поиска от международната общност обезщетение от 3,6 млрд. щатски долара за период от 12 години като принос в борбата срещу глобалното затопляне и за предотвратяване на емисиите от 400 милиона тона парникови газове. През последните години Еквадор получи едва 13,3 млн. щатски долара по тази програма или 0.37% от очакваните средства, според Кореа. Тези средства, дадени от частни компании или страни като Белгия, Чили, Франция, Италия, Испания и Индонезия, са депозирани по сметка, администрирана от ООН, което е гаранция за връщане на парите на дарителите.

"Светът ни изостави и затова реших да поискам от депутатите да одобрят проучванията за нефт в парка Ясуни”, каза еквадорският президент. По думите му в случай, че Конгресът позволи добива на нефт, той няма да се извършва на повече от 1% от територията на националния парк, който е с площ близо 1 млн.декара.

След данъчните ресурси, петролът е вторият източник на финансиране за държавата Еквадор, с дневно производство от 500 хил. барела.

Природозащитниците смятат, че пълното или частично разработване на петролния блок ще засегне биологичното разнообразие на региона, а местните жители вече предупредиха, че ще се организират за протести срещу добива в "тропическата гора", известна с най-богатото биоразнообразие на квадратен километър за цяла Амазония.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички