Електроенергията вече ще се купува само от НЕК, поевтинява от 15 юли


Електроенергията вече ще се купува само от НЕК, поевтинява от 15 юли
Снимка:

483

Парламентът гласува днес Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, вносител на който е Явор Куюмджиев от Коалиция за България, заедно с група депутати. Промени в енергийните закони бяха гласувани спешно на второ четене още вчера вечерта от парламентарната комисия по енергетика. Чрез тях се предполага, че ще се случи обещаното от кабинета поевтиняване на тока с до 5% от 15 юли.

В законопроекта един от най-важните моменти е отпадането на таксата за пренос на електроенергия, което трябва да позволи по-конкурентен износ на ток за нашата страна. Промените ще доведат до приход от между 1 – 1.5 млрд. лева за българската енергийна система. Цели се намаляването на т.нар. студен резерв и пределни цени за тази разполагаемост, но не само това, заяви преди гласуването Явор Куюмджиев.

Прави впечатление, че гласуванията минават без дебати и без изказвания, а след първоначалния кворум от 123 депутати вече точките по дневния ред се гласуват от по-малко гласове - често под 100, дори под 90.

Ето и няколко от мотивите за предложените поправки в Законопроекта за енергетиката:
- Въвежда се като принцип на регулиране в енергетиката осигуряването на баланс между производството и потреблението на електрическа енергия.

- Предвижда се ДКЕВР да определя разполагаемост на производителите в зависимост от заявените количества енергия за продажба на пазара, което гарантира сигурност на системата,  като чрез икономически механизми производството се обуславя от потреблението на енергия в страната.

- С предлагания законопроект се въвежда нов модел на ценообразуване – увеличаване на дела на свободния пазар чрез стесняване на кръга на клиентите на крайните снабдители. Доставчикът от последна инстанция е длъжен да купува енергия от обществения доставчик, както и избягване на кръстосаното субсидиране, за да се гарантира снабдяването с електрическа енергия на клиентите. На практика това означава, че след като досега електроразпределителните дружества можеха да купуват електроенергия от ВЕИ-тата, включени в системата на ЕРП–тата, вече цялата енергия ще се купува само и единствено от НЕК.

Според гласуваните от депутатите промени крайните снабдители ще продават на обществения доставчик количествата електроенергия, която са закупили по Закона за ВЕИ по цената, по която са я закупили, предаде „Фокус”.  „С този текст решаваме, че всички онези ВЕИ-та, които бяха построени и включени в системата на електроразпределителните дружества, всяко ЕРП самостоятелно закупуваше произведената енергия от включените към тях ВЕИ-та. Сега казваме, че тази енергия се изкупува от обществения доставчик – НЕК”, обясни председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай.

Според Явор Куюмджиев от Коалиция за България с новия текст консолидират разходите в системата в обществения доставчик, който от своя страна ще получи достъп до приходи, които да компенсират тези разходи. По този начин ще се гарантира прозрачност на системата.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79995
  • GBP
    1
    2.27819
  • JPY
    100
    1.1619
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички