ЕП даде зелена светлина за закона за пълна отчетност на петролните компании


ЕП даде зелена светлина за закона за пълна отчетност на петролните компании
Снимка:

502

Големите компании за добив на петрол, газ, минерални ресурси и дървесина от девствени гори ще бъдат задължени да предоставят пълен отчет плащанията си към национални правителства за всеки проект, по който работят. Това гласи законодателство, прието от Европейския парламент.

Целта на нормите е да се повиши отчетността за компаниите, добиващи стратегически ресурси и правителствата. Депутатите одобриха с отделни гласувания две предложения: относно нови изисквания към големите компании да предоставят детайлна информация за плащанията си към правителства и относно намаляването на бюрократичните изисквания за по‑малките компании.

„По време на трудните преговори със Съвета на ЕС, ние настояхме за стриктни правила и смислена, подробна и прозрачна отчетност”, заяви евродепутатът Арлийн Маккарти по време на дебата. Маккарти е докладчик за първото от предложенията.

Според Клаус-Хайнер Лене, отговорен за второто предложение, основните постижения в новите правила са: „първо, по-добра хармонизация на счетоводните закони и второ ‑ облекчаване на бюрокрацията и улесняване на живота за малкия и среден бизнес”.

Пълна прозрачност

Приетото законодателство ще задължи компаниите, добиващи петрол, газ, минерални ресурси и дървесина от девствени гори да предоставят пълен отчет на плащанията си към федерални, национални и регионални правителства. Публикуването на информация плащанията трябва да бъде за всеки отделен проект с лиценз за добив, например за мина или нефтено находище. Всички плащания над 100 хил. евро трябва да бъдат публикувани, за да се гарантира пълна прозрачност. Депутатите приеха и клауза срещу укриване, която гарантира, че компаниите не могат изкуствено да разделят плащанията, за да избягват разкриването им.

Видовете плащания, които трябва да се отчитат, са: за даване на права за производство, определени данъци, ренти, дивиденти, бонуси, такси и плащания за подобрения в инфраструктурата. Малките и средните фирми ще бъдат освободени от разпоредбите и дори ще бъдат облекчени допълнително от административни тежести спрямо разпоредбите на действащото в момента законодателство.

Не на „ветото за тиранични режими“

Като голям успех за Европейския парламент се отчита премахването на клаузата, наречена „вето за тираничните режими“, която щеше да освободи фирмите от изискванията за отчетност, когато наказателното право в приемащата държава я забранява. Парламентът въведе и важна клауза за ревизиране на законодателството, която задължава Комисията да прецени необходимостта от включване на нови сектори към законодателството, както и за добавяне на нови разпоредби за отчетност към обхвата му, до 3 години след влизането му в сила.

Новите правила ще влязат в сила след одобрението на Европейския съвет. Страните-членки ще имат две години, за да ги адаптират към националните си законодателства.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички