ЕП: Нужни са солидни правила за шистовия газ


ЕП: Нужни са солидни правила за шистовия газ
Снимка:

688

Проучванията за шистов газ и шистов нефт, които протичат в някои страни в ЕС , трябва да бъдат подкрепени със „солидни режими на регулация“.

Това посочи Европейският парламент в две резолюции, гласувани в сряда.

Страните членки трябва да бъдат „предпазливи“ при издаването на разрешителни за разработване на находища на неконвенционални горива в очакване на допълнителен анализ за това дали регулацията на европейско равнище е подходяща, заявиха депутатите.

Всяка страна членка има правото да реши дали да добива шистов газ, посочва резолюцията на Комисията по енергетика, одобрена с 492 гласа „за“, 129 „против“ и 13 „въздържал се“.

Въпреки това е необходим „солиден регулаторен режим“ за всички дейности по отношение на шистовия газ, включително добив чрез хидравлично фрактуриране. Трябва да се използват екологично безвредни процеси и най-добрите налични техники, за да се достигнат най-високите стандарти на сигурност, заявиха членовете на Парламента.

Текстът признава, че са нужни значителни инвестиции за изграждането на нужната инфраструктура, но допълва, че те трябва да бъдат „изцяло покрити от индустрията“.

Енергийна (не)зависимост

Вътрешното производство на природен газ в Европа се очаква да намалее в бъдеще, но търсенето му ще продължава да нараства, увеличавайки вноса до 450 млрд.куб.м. до 2035 г. , посочва текстът. Новите източници на природен газ, в комбинация с мерки като нарастването на използването на ВЕИ и енергийната ефективност могат да спомогнат за постигането на сигурност на доставките за ЕС, добавя още резолюцията.

Въпреки че Комисията направи заключението, че европейските правила обхващат адекватно лицензирането, ранното проучване и производството на газа от шисти, перспективата за разширен добив на неконвенционални изкопаеми горива (НИГ) предполага, че е необходим „цялостен анализ“ на европейската регулация относно този вид горива, заявиха евродепутатите от Комисията по околна среда в доклад на Богослав Соник (ЕНП, Полша), одобрен с 562 гласа „за“, 86 „против“ и 43 „въздържал се“.

Използването на вода и химикали

Специалните планове за използването на вода трябва да придружават всички дейности по добив чрез хидравлично фрактуриране (фракинг) и колкото е възможно повече вода трябва да бъде рециклирана, се казва в резолюцията. Компаниите трябва да разкриват какви химикали се използват, за да отговарят на европейското законодателство, добавя още текстът.

Призивът за забрана на фракинга е отхвърлен

С 391 гласа „за“, 262 „против“ и 37 „въздържал се“, Парламентът отхвърли поправката, внесена от евродепутати от различни политически групи, призоваваща държавите членки да не разрешават всякакви нови операции по фракинг в ЕС.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички