ЕП отвхърли предложението за "замразяване" на квотите парникови емисии


ЕП отвхърли предложението за "замразяване" на квотите парникови емисии
Снимка:

483

Предложеното за замразяване на част от квотите за търговия с парникови емисии е било отхвърлено днес след гласуване на депутатите, съобщиха от представителството на ЕП в България.

То имаше за цел да повиши цената на "разрешителните за замърсители" в ЕС. По-голямата част от депутатите прецениха, че намесата в предлагането на кредити ще намали доверието в Схемата за търговия с емисии, чиято цел е намаляването на замърсяването с вредни газове. В отделно гласуване евродепутатите постигнаха споразумение да изключат временно от схемата междуконтиненталните полети.

Предложението за замразяване на кредитите, беше отхвърлено с малко мнозинство от 334 гласа "за", 315 гласаха "против" и 63 "въздържал се". Предложението ще бъде върнато в Комисията по околна среда на ЕП.

Опонентите на мярката искат по дълбока промяна на ETS. Те изразиха притеснения, че манипулирането на броя на квотите може да подкопае доверието на участниците на пазара. Освен това, те обърнаха внимание на факта, че увеличението на цената на въглерода ще наруши конкурентоспособността на европейската индустрия и че това ще се отрази на сметките за енергия на хората.

На свой ред, депутати, подкрепящи мярката, заявиха, че прекомерното предлагане на кредити трябва да бъде коригирано, за да може ETS да работи по начина, по който е замислена. Според тях повишаването на цената на въглерода ще ускори прехода на ЕС към зелена икономика с инвестиции и иновации. По-високата цена на въглерода ще спомогне и за свързването на европейския пазар на квоти с пазарите в други региони.

"Дълбоко съжалявам за гласуването днес. Това е началото на упадъка на политиките за климата", заяви докладчикът Матиас Гроте. "Този тип политика е оръжие в ръцете на скептиците за околната среда. Отменянето на предложението за "backloading" отслабва търговията с емисии в ЕС и поставя целите ни за климата в опасност", допълни той.

Изключване на междуконтиненталните полети от ETS. Отделният проектозакон, подготвен от Петер Лизе, беше приет с 577 гласа "за", 114 "против" и 21 "въздържал се". По законодателството има споразумение със Съвета. Неговата цел е временно спиране на ETS за междуконтинентални полети, за да бъде улеснен процесът за постигане на общо споразумение в рамките на Международната организация на гражданската авиация.

"Емисиите от авиацията са се увеличили повече от двойно от 1990 г. насам. Те се увеличават непрекъснато", заяви докладчикът, Петер Лизе. "Противопоставянето на страните извън ЕС на включването им в схемата не е основателно. Ние само спираме часовника, за да договорим рамката за конвенция в Международната организация на гражданската авиация. Не смятаме да задържим тази отмяна за повече от година". Докладчикът заяви, че ЕС трябва да се противопостави на Държавния секретар на САЩ Джон Кери по време на преговорите. "Ако след закона Кари—Либерман САЩ не направят усилия за споразумение в ICAO, Кери ще загуби позиции", допълни г-н Лизе.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички