Ерменков: АЕЦ "Белене" не е самоцел на БСП


Ерменков: АЕЦ "Белене" не е самоцел на БСП
Снимка:

9876

АЕЦ "Белене" не е самоцел на БСП, а една необходимост и това искаме да го докажем с един анализ. Това заяви бившият директор на Агенцията за енергийна ефективност и настоящ депутат от БСП Таско Ерменков пред БНТ.

Според него, въпреки всички негативи, и старият доклад е показал, че втората атомна централа ще бъде изгодна за България. Анализът за централата ще бъде в светлината на новата енергийна стратегия, по която се работи в момента, обясни Ерменков. "За да можем да подходим комплексно наистина, трябва в модела, който ще ни представят, да включим всички дадености, които имаме", допълни той. Бившият изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов заяви от своя страна, че възобновяването на дебата за "Белене" не е нужно. "Платихме 14 млн. от българския данъкоплатец, за да слушаме именно тази дискусия", каза той. Според него, необходимо е съгласие върху енергийната стратегията от всички партии, защото след 1-2 години тя може отново да бъде променена. "Ние няма да последваме вашия пример. Можете да бъдете убедеин", сряза го Таско Ерменков, който изтъкна, че правителството на ГЕРБ е направило таква промяна. Двамата с Николов влязоха в спор кое правителство - това на ГЕРБ или на БСП, си е сменило повече пъти позицията за строежа на втората атомна централа.

"Белене" не може да зависи от хоризонта на едно прав. Трябва да има национален консенсус", заяви депутатът от БСП. "За "Белене" няма спор. Почваме го и започваме с анализ", допълни Ерменков. "Идеята на БСП е "Белене" да бъде построено. Но то няма да бъде построено на всяка цена. "Белене" не е държавно предприятие и не е държавна служба, за да се плаща с националния бюджет", увери той. "Белене" като стопанско предприятие ще си изплаща кредитите чрез продукцията, която се нарича електроенергия, каза още той и изтъкна, че и според анализа на HSBC енергията от атмоната централа ще бъде значително по-евтина от тазим произвеждана от въглищните електроцентрали.

"ГЕРБ не е против проекта "Белене". ГЕРБ е против проекта "Белене", когато няма финансова изгода и когато няма инвеститор", заяви Валентин Николов и подчерта, че партията не е против ядрената енергетика. Николов припомни делото в Арбитражния съд, което се води между България и "Атомстройекспорт". Според него, буди съмнение фактът, че точно сега се възобновява дискусията за "Белене". "Това поражда съмнения в изхода на това дело", посочи той. Таско Ерменков пък припомни, че според решение на Народното събрание на мястото на атомната централа, в Белене трябва да се построи парогазова централа.

"Спирането на АЕЦ "Белене" обслужваше интересите на всички онези, които искаха Добружда да се превърне в швейцарско сирене за шистов газ", смята Ерменков. "Няма да допуснем добива на шистов газ", категоричен беше той. Николов от своя страна посочи, че е имало предложение "Газпром" да изгради тази парогазова централа. "Газпром" не добива шистов газ", каза Николов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички