Ерменков: Има намаление в цената на електроенергията


Ерменков: Има намаление в цената на електроенергията
Снимка:

8299

Опрделено има намаление в цената на електроенергията. Най-важно от всичко са справедливостта и прозрачността на тази цена. Лично обещавам, че това е кауза, за която ще работя. Това зави народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетика Таско Ерменков, цитиран от TV7.

Той поясни, че става въпрос за справедливост от гледна точка на изчистване на системата от всякакви неприсъщи и престъпни разходи в нея, а прозрачност, за да се знае какво точно стои в ценообразуването. Депутатът обясни, че при разглеждане на новата фактура, хората трябва да обърнат внимание на две неща.

На първо място, той посочи, че в старите фактури цената на електроенергията, която сега е обединена в един ред, е включвала 5 реда, а именно: активна дневна енергия, активна нощна енергия, добавка за зелена енергия, високоефективно комбинирано производство и невъзстановяеми разходи. Той поясни, че сега те са обединени в цената на електроенергията - дневна и нощна.

„За да могат да направят това сравнение хората, на предишната фактура, където пише активна и дневна енергия, трябва да добавят и тези три реда и да ги сравнят с това, което са получили като сметка за август месец. И ще видят, че намаление има", заяви Ерменков.

Той обясни още, че реално намалението на цената на електроенергията е в дневната и нощната тарифа, а надбавките в голяма степен не са пипани. По думите му, това се дължи на политиката за сключване на дългосрочни договори на високи цени, за което в момента е трудно да се намери решение. Ерменков коментира още, че макар и да е минимално намалението, в сравнение с предишните сметки, то е много по-голямо, в сравнение с това, което е щяло да се случи, ако не са били предприели измененията в закона.

„Разликата е от това, че с промените в закона първо избегнахме онова увеличение на електроенергията, което щеше неминуемо да се случи по старото законодателство с 40% и допълнително свалихме цената с 5%", заяви народният представител. Той обясни, че макар и това да не е системно решение на проблема, то е било необходимо на крайния потребител, за да може той да се справи, докато бъде извършена цялостна реформа в енергетиката. Ерменков обясни, че цената на електроенергията не може да се определя като висока или ниска, а високи или ниски са доходите на хората и водеща е икономиката на държавата.

В момента България чисто номинално има най-ниската цена на електроенергия в ЕС. Преизчислена обаче към покупателната способност на населението, става най-висока", заяви Ерменков. Той обясни, че няма как обаче да се намали цената на крайния потребител без да се вземе от някъде и да се настъпят нечии интереси.

„Искам да уверя всички, които имат нездрави интереси, че ще продължим да ги настъпваме все повече и все по-решително, докато наистина енергийната система в България стане нормална и човешка, без кражби и е с фокус върху крайния потребител", заключи Ерменков.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички