ЕРП-тата искат 20% увеличение на тока от 1 юли


ЕРП-тата искат 20% увеличение на тока от 1 юли
Снимка:

522

Енергийните дружества по веригата производство-пренос - разпределение - доставка искат общо над 20 на сто увеличение на цената на тока от 1 юли. Това стана ясно на заседанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, предаде БГНЕС.

Председателят й Евгения Харитонова заяви, че се търсят варианти електроенергията да не поскъпва или да има минимално увеличение, размерът на което не бе уточнен: "Комисията ще гледа под лупа всичките разходи, които са представили съответните енергийни дружества. Това, което лично мен ме опасява е въпросът за въглищните централи, тъй като мините поискаха увеличение на цената на въглищата. Това е, което може да се отрази по-съществено".

"Комисията не иска да увеличава цените в никакъв случай, но сигурно ще има някои разходи, които неминуемо трябва да признаем. Едни от тези разходи са небеизвестните цени на емисиите, въглеродните емисии. Не искам да казвам потискане на цени, защото това не е здравословно за никого. Потискане на цени сега означава следващия период Бог знае на какви цени", каза Харитонова.

С аргумента, че през 2010-та година не е била председател на регулатора, Евгения Харитонова отказа да коментира информацията, че тогава регулаторът е съставил 23 акта на електроразпределителните дружества, които обаче са паднали в съда заради формални нарушения. Харитонова не коментира и доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция за нарушенията в ЕРП-тата, тъй като документът все още не е получен в регулатора.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички