ЕС извади от санкциите на САЩ част от енергопроектите с руско участие


ЕС извади от санкциите на САЩ част от енергопроектите с руско участие
Снимка: Getty Images / Guliver

1588

Благодарение на усилията на Европейския съюз, от санкциите на САЩ срещу Русия са извадени някои енергопроекти с руско участие. Това заяви пред радио Sputnik постоянният руски представител в ЕС Владимир Чижов.

В началото на август американският президент Доналд Тръмп подписа законопроект за новите санкции срещу Русия, Иран и КНДР. Германският външен министър Зигмар Габриел окачестви новите санкции като незаконни и отбеляза, че с тяхна помощ Вашингтон иска да разчисти място за американските енергоресурси. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пък заяви, че Брюксел ще защитава икономическите интереси на ЕС.

„За европейците коментарите на Белия дом не даваха еднозначна картина (за санкциите – бел.ред.) Тоест те смятат, че в самия закон има луфт. И този луфт в Евросъюза са склонни да възприемат като резултат от собствените им усилия по времето, когато законът минаваше през Конгреса“, поясни Владимир Чижов.

Той се съгласи, че в сравнение с първоначалния вариант на законопроекта Евросъюзът „е успял да попритъпи някои ръбове и да пооправи някои цифри“.

„Мога да посоча два примера, които най-много се набиват на очи. Една от клаузите е от най-чувствителните, включително за Русия – тя е за газопроводите. В първоначалния вариант бе отбелязано, че президентът е „длъжен“ да предприеме съответните стъпки. От ЕС твърдят, че благодарение именно на тяхната възпитателна работа с американците глаголът "shall", който в дадения контекст се чете като „длъжен“, е сменен с глагола "may", тоест "може", разясни Владимир Чижов.

Освен това по думите му в крайния вариант летвата за допустимото руско участие в международните енергийни проекти бе вдигната от 10 до 33%. Това извади част от споразуменията извън пределите на закона.

„Но това не се отнася, разбира се, за „Северен поток 2“ и други наши потенциално големи замисли“, добави руският представител.

То подчерта, че на ЕС няма да му е толкова лесно да изработи единна позиция към санкциите заради кардинално различните позиции.

„Има държави, откъдето звучат твърде резки заявления, например от Берлин, от Париж, а това все пак са водещите страни от Евросъюза. И там, и там този закон бе обявен за противоречащ на международното право. Но имаше и реакция на Варшава, на прибалтийските столици, където от радост всички изгубиха ума и дума от аплодисменти“,каза той.

Според Чижов ЕС няма да въвежда санкции срещу САЩ, въпреки загубите на европейския бизнес. По-скоро той ще мине към спазаряване на някакви изключения или договорености за неизползването на някои инструменти от закона, предположи Владимир Чижов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички