ЕС настоява за достъпни атомни технологии


ЕС настоява за достъпни атомни технологии
Снимка:

449

Европейският съюз е заинтересуван от достъпни атомни технологии, независимо от техния произход. Това заяви пред журналисти заместник-генералният директор на Департамента по енергетика на Европейската комисия Петер Фарос, предаде БГНЕС.

Вчера се проведе заседание на работната група по атомна енергетика в рамките на енергийния диалог Европейски съюз - Русия. Фарос е един от съпредседателите на групата, а друг съпредседател е вицепрезидентът на "Росатом" Кирил Комаров.
Всяка страна самостоятелно взема решение какъв вид технологии ще използва. В тази връзка не виждам проблеми и за използването на руски ядрени технологии в Европа, заяви Фарос. Кирил Комаров каза, че страните са обсъдили сигурността на атомните централи, включително стрес тестовете и мерките, които Русия е провела след аварията на АЕЦ "Фукушима-1" през март 2011. Засегнати са били и въпросите на сътрудничество и реакция при потенциални аварийни ситуации.

Възможно е ЕС да предприеме някои законодателни инициативи относно строителството на АЕЦ, стана ясно още на срещата. Целта им ще бъде в бъдеще атомните централи да се изграждат така, че в случай на авария да не се допуска изтичане на радиоактивни материали.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички