Еврокомисията: "Газпром" злоупотребява с положението си на монополист


Еврокомисията: "Газпром" злоупотребява с положението си на монополист
Снимка: Gettyimages

3163

Европейската комисия (ЕК) официално изпрати уведомление за претенции (Statement of Objections) на руския газов гигант „Газпром” по обвинение в злоупотреба с монополно положение в Централна и Източна Европа, съобщиха от Комисията.

Съобщението идва след дни на спекулации, през които се очакваше констатацията на европейския антимонополен орган, а руските медии го нарекоха „Делото на десетилетието”. Тя идва след около 2-годишно разследване срещу руската газова компания, което започна през 2012 г.

Руската газова компания е доминиращият доставчик на газ за страните от Централна и Източна Европа. Според заключението на ЕК „Газпром” ограничава конкуренцията в осем страни членки – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия.

Според заключението на ЕК „Газпром” е злоупотребявала с доминиращата си позиция на пазара в Централна и Източна Европа, което е в противоречие с европейското антимонополно законодателство. На база на разследването на Комисията е установила че „Газпром” ограничава възможността нейните клиенти да препродават газа, който купуват от компанията. В следствие на политиките си е възможно „Газпром” да е налагал несправедливи цени при договорите си с определени държави членки на ЕС. Освен това е възможно компанията да е злоупотребявала с монополното си положение, като е обвързвала доставката на газ със задължения, касаещи газовата транспортна инфраструктура, заключава Комисията.

Какви са останалите заключения на ЕК прочетете тук.

 

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички