Европа може да използва шистовия газ за по-добри сделки с Газпром


Европа може да използва шистовия газ за по-добри сделки с Газпром
Снимка:

464

Развиването на шистов газ в Европа може да помогне на континента да получи по-добри сделки от настоящия си ключов доставчик, руския газов гигант Газпром, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

"Сигурен съм, че шистовият газ е добър инструмент за дългосрочни преговори с Газпром и Русия", заяви Йотингер пред журналисти в литовската столица Вилнюс. Успехът на шистовия газ в САЩ стимулира проучванията в редица държави-членки на ЕС, сред които Великобритания, Полша и Унгария. Литва също обмисля да сключи договор за проучване на находища на шистов газ с Шеврон.

Йотингер заяви, че Газпром, който в момента е единственият доставчик на природен газ за Литва, е определил с до 40% по-висока такса за бившата съветска република, отколкото пазарната цена в Германия. "Това е недопустимо. В крайна сметка ние се нуждаем от обща цена от Лисабон до Вилнюс, от Лондон до Атина", допълни еврокомисарят.

Макар Литва да внесе 3,3 милиарда куб. м. природен газ от Русия миналата година, официални представители във Вилнюс заявиха, че в страната може да има над 10 пъти по-големи резерви на шистов газ. Литовските депутати обсъждат нови закони, които биха засилили екологичните регулации след протестите срещу хидравличното разбиване, противоречива технология, използвана за извличане на шистов газ. Критиците смятат, че той застрашава както околната среда, така и човешкото здраве.

Световни енергийни гиганти като ЕксънМобил и Маратон ойл се отказаха от проучванията за шистов газ в съседна Полша, след като установиха, че техните залежи са прекалено дълбоки за извличане чрез използването на противоречивия фракинг.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички