Европа ще удвои вноса си на втечнен газ от САЩ


Европа ще удвои вноса си на втечнен газ от САЩ
Снимка: iStock/Guliver

2813

Европейският съюз планира да удвои вноса на втечнен природен газ от САЩ до 2023 г., за да намали напрежението в търговията с Вашингтон и да намали зависимостта си от руския газ. Европейската комисия смята да увеличи вноса до 8 млрд. куб. м годишно, което е над 2 пъти повече от внесеното през 2018 г., предава Reuters.

По данни на Брюксел през март вносът на американски втечнен газ в Европа е нараснал с 272% (1.4 млрд. куб. м) спрямо година по-рано. Това е в унисон с договорката, която постигнаха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и президентът на САЩ Доналд Тръмп през лятото на миналата година.

"Европейският съюз е готов да улесни вноса на по-големи количества втечнен природен газ от САЩ, ако пазарните условия са правилни и цените са конкурентни", посочват от Комисията.

ЕС отдавна работи върху диверсификацията на доставките, за да намали зависимостта си от Русия, която удовлетворява почти 40% от газовите нужди на блока. За тази цел блокът развива инфраструктура за втечнен газ, за да получи достъп до други доставчици като Катар и Австралия.

Налагането на пазара на втечнения газ обаче зависи от търсенето и цената му, отбелязват от Брюксел.

Вносът от САЩ се е увеличил през зимата в Европа заради мекото време в Азия, което свали цените до около 5 долара за 1 млн. британски термални единици, изравнявайки цената на тръбния газ. Цената в Азия за същото количество беше около 12 долара за година по-рано.

Еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете и енергийният министър на САЩ Рик Пери участваха в енергийна конференция в Брюксел заедно с много от ръководителите в сектора.

Вашингтон твърди, че американският втечнен природен газ за Европа е по-надежден от руския, макар да е по-скъп. "Ако само по-евтините доставки са всичко, от което се интересувате, тогава няма да си купите BMW или Mercedes-Benz или един от хубавите автомобили, които излизат от Европейския съюз. Може да купите по-евтино от друго място, но може да не е надеждно и въпросът е същият с руския газ", посочи Пери.

Той изтъкна като пример за това намаляването на доставките на Москва през Украйна през зимите на 2006 г. и 2009 г. (във втория случай и България беше тежко потърпевша, б.р.). "Получаваш това, за което плащаш. Същото е и с руския газ. Ако попитате нашите приятели от Украйна, те може да ви кажат, че наличността и сигурността (на доставките) може да не са налице", каза енергийният министър.

Капацитетът на Европа за внос на втечнен газ се увеличава, каза Канете, давайки за пример проекти в Полша, Германия и Турция. Брюксел обеща да инвестира в тръбопроводи, които да позволят на втечнения газ да потече в повече части на континента.

"Диверсификацията е важна не само за сигурността на доставките, но и за конкуренцията", каза испанският еврокомисар.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички