Украйна предлага ЕС да наеме 1/3 от газовите ѝ хранилища


Украйна предлага ЕС да наеме 1/3 от газовите ѝ хранилища
Снимка: Getty Images

2552

Украйна предложи на страните от ЕС да наемат 1/3 от нейните газохранилища, предаде БГНЕС, позовавайки се на информация от Ukrtransgaz.

Както е отбелязано в съобщението на Ukrtransgaz, това ще осигури непрекъснато снабдяване с газ на Унгария в случай на прекратяване на транзита от Русия. Украйна е готова да предложи подобни услуги и на други европейски страни.

Компанията посочва, че Унгария ежегодно консумира около 10 милиарда кубически метра синьо гориво, а 2/3 от този обем се осигурява от руските доставки.

В съобщението се отбелязва, че Киев вече може да предложи на европейските клиенти капацитет за съхранение на около 12 милиарда кубически метра газ. В същото време техническите възможности за износ на газ директно в Унгария са равни на 68 милиона кубически метра на ден.

Миналата седмица Русия и Унгария се споразумяха за доставки на газ през 2020 година, дори в случай на прекратяване на транзита през Украйна. В същото време от Будапеща отбелязаха, че разчитат на стартирането на доставки през газопровода "Турски поток" от втората половина на 2021 година.

Настоящият договор за транзит на руски газ през Украйна изтича в края на 2019 година. Москва и Киев, заедно с Европейската комисия, провеждат тристранни преговори за евентуално удължаване. Вторият кръг от консултации се проведе през януари в Брюксел. Както се очакваше, не бяха постигнати конкретни споразумения, но Европейската комисия направи предложение за бъдещ договор с Москва и Киев. Брюксел призова за споразумение за период от повече от 10 години. ЕС вярва, че обемът на доставките на газ ще бъде "привлекателен", включително за инвеститорите, които ще бъдат поканени да модернизират украинската газопреносна система.

Следващите преговори са насрочени за май.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички