За първи път: "Булгаргаз" обяви конкурс за газ, който не е от Русия


За първи път: "Булгаргаз" обяви конкурс за газ, който не е от Русия
Снимка: iStock/Guliver

2555

За пръв път в своята история "Булгаргаз" обявява конкурс за доставчик на природен газ, който не е от Русия. Става въпрос за поръчка за нагнетяване на хранилището в Чирен. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Николай Павлов, предаде БГНЕС.

"Обявихме на 15 март търг. Това е първата процедура, която "Булгаргаз" обявява за покупка на природен газ извън Русия. Там има ясно разписани критерии и изисквания към участниците. Всички са поканени да предоставят своята оферта", заяви Павлов.

Според него това е "нещо ново и важно, което ще бъде в интерес на българските потребители". Що се касае до виртуалната точка на доставка количествата са приблизително 144 млн. куб. м. и те са изцяло съобразени с възможностите за съхранение в Чирен.

На въпрос защо "Булгаргаз" пуска този търг точно сега, Павлов отговори, че в момента са налице условия за покупка на „синьо гориво“ на по-ниска цена. Той уточни, че към момента възможностите за доставката на този природен газ сочат Румъния или Гърция.

На днешното заседание на КЕВР държавното дружество официално поиска "синьото гориво" да поскъпне с 0,8% от 1 април тази година. Най-вероятно комисията ще удовлетвори желанието му. Поскъпването не предполага повишаване на цената на парното и електроенергията, увери председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички