Финландската Fennovoima ще продължи да си сътрудничи с „Росатом”


Финландската Fennovoima ще продължи да си сътрудничи с „Росатом”
Снимка:

526

Финландската Fennovoima и "Русатом Овърсиз" ще продължат сътрудничество си, предаде БГНЕС. Fennovoima, която е дъщерна компания на руската корпорация „Росатом”, е подписала заедно с компанията майка Споразумение за развитие на проекта към договора за доставка на оборудване за атомна централа. В документа фигурират общи цели на дружествата, които да бъдат постигнати чрез преговори през 2013 година.

Договорът за доставка на един енергоблок за атомната централа на Fennovoima в Ханхикиви ще бъде подписан до края на 2013 година. Освен това, финландците преговарят с "Русатом Овърсиз" да придобие 34% от акциите на Fennovoima. Собствениците на Fennovoima заявиха, че руският реактор с мощност от 1200 МВт отговаря на техните нужди.

Водо-водният реактор тип AES-2006 на руската "Русатом Овърсиз" е последен модел реактори с ВВЕР-технология. Енергоблокът отговаря на изискванията на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ и европейските изисквания, а с цел лицензиране той ще бъде адаптиран в съответствие с Финландски национални стандарти за безопасност.

Във Финландия са били ползвани 2 реактора ВВЕР-440 в Ловииза в продължение на десетилетия. В момента има поръчки за изграждането на AES-2006 в чужбина, а в Русия те вече се изграждат.

Преговорите са започнали с "Русатом Овърсиз" през април 2013 година. А от февруари 2013 година финландците са водели преговори и с японската Тошиба, съобщават от Fennovoima, но компанията сега вече се е концентрирала само върху преговорите си с "Русатом Овърсиз".

Fennovoima е собственост на 60 компании от сектор промишленост, търговия и енергетика от цяла Финландия. Преди да бъде подписан договорът за доставка на ядрения блок, всички собственици са взели решение да подкрепят този проект.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички