Газопроводът между България и Сърбия ще е готов до 2015


Газопроводът между България и Сърбия ще е готов до 2015
Снимка:

642

Споразумение за изграждане на газопровод с дължина 180 километра беше подписано между нашата държава и Сърбия на церемония в петък в Брюксел.

Газопроводът ще създаде възможност за пренос на газ в двете посоки с обем от 5,5 млн. куб. м/дневно до 9.5 млн. куб. м/дневно, уточняват от правителствената информационна служба.

Проектът ще влезе в експлоатация най-късно до края на 2015 година. Подробното инженерно-техническо проектиране по проекта ще завърши до края на 2013 година, проектната документация ще бъде финализирана до месец март 2014 година, а изграждането ще започне най-късно до месец юли 2014 година.

Българската част ще бъде изградена с безвъзмездна помощ на ЕС по Оперативна програма "Конкурентоспособност 2007-2013", финансирана от Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 48 млн.евро.

Новата връзка има стратегическо значение за сигурността на газовите доставки за двете страни, които бяха най-засегнати от "газовата война" между Русия и Украйна преди три години, коментира АФП.

На церемонията в Брюксел българският премиер Бойко Борисов съобщи, че догодина, през месец май ще бъде готов интерконекторът, който се строи с Румъния. Страната ни работи много активно за изграждането на връзка и с Турция.

"За наше най-голямо съжаление проектът "Набуко" буксува", обясни Борисов и заяви, че настоява на 10 януари, следващата година, да бъде направена първата копка на обекта.

Премиерът обясни, че страната ни има решение за изграждането му и на парламента, и на правителството, а проектът е изведен в национален приоритет. "Плащаме членския си внос, но за съжаление една по една държавите излизат от този проект", допълни Борисов.

Според него истинската диверсификация на България за добив на природен газ ще бъдат находищата на газ в акваторията на Черно море, в които в следващите 4-5 години ще приключат проучванията за добив.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички