"Газпром": Има рискове за транзита през Украйна


"Газпром": Има рискове за транзита през Украйна
Снимка:

1075

След като украинската "Нафтогаз" купи незначителни количества руски газ през този месец, от руската "Газпром" предупреди за възможни транзитни рискове през Украйна. Това съобщава националното радио.

"Газпром" поднови доставките за Украйна в сряда, като предварително платеният обем за декември възлиза на един милиард куб. метра. Според говорителя на руския газов гигант Сергей Куприянов тези количества са недостатъчни, за да се гарантира безпроблемният транзит към Европа през януари и февруари.

Куприянов обясни, че в студените месеци, когато потреблението на газ в източната част на Украйна се повишава, страната трябва да използва резервите си в газовите хранилища на запад, за да транзитира необходимите обеми към Европа. 

При сегашната ситуация Украйна трябва да купува не един, а най-малко два милиарда куб. метра газ месечно, за да бъдат елиминирани транзитните рискове при сериозно застудяване, смята Куприянов. Проблем може да възникне и с газовия дълг към Русия, който Украйна трябва да изплати до края на годината. Руският премиер Дмитрий Медведев предупреди, че ако оставащите 1,65 милиарда долара не бъдат преведени в срок, Москва може да се обърне за разрешаване на въпроса към Стокхолмския арбитражен съд.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички