"Газпром" потвърди: Правим "Турски поток"


"Газпром" потвърди: Правим "Турски поток"
Снимка:

1367

Вместо "Южен" ще правим "Турски поток". Това заяви пред съобщи пред журналисти Александър Медведев, заместник-шеф на "Газпром", предаде БГНЕС.

Информацията всъщност стана ясна още в началото на декември, когато руският президент Владимир Путин бе на посещение в Турция. Тогава той обяви, че строежът на газопровода "Южен поток" се прекратява и виновна за това е България. Започва обаче строеж на морски газопровод до Турция със същата пропусквателна способност от 63 милиарда куб.м. газ, както и газов хъб на гърцко-турската граница.

"Южен поток" няма да се строи, ще се реализира друг проект, чието име ще бъде определено в най-близко време. От турска страна има предложение да бъде наречен "Турски поток", поясни Александър Медведев.

Той каза още, че тази година концернът ще изнесе 147 млрд. куб. метра газ, а доходът ще надхвърли 50 млрд. долара. По думите му догодина износът на суровината ще зависи от различни фактори, включително и от времето. "Последните 5 години доходът от износа не е падал под 50 милиарда долара, тази година ще бъде над 50 милиарда", уточни мениджърът.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички