„Газпром” спира разработването на находището „Щокман”


„Газпром” спира разработването на находището „Щокман”
Снимка:

636

"Газпром" замрaзява работата по огромното газово находище "Щокман" в руската част на Арктика, съобщи БГНЕС. Компанията все пак може и да поднови дейността си, когато има по-евтини технологии или условията на пазара са по-благоприятни, заяви говорителят на руския газов гигант Сергей Куприянов.

"Ние очакваме да се появят по-ефективни, по-евтини технологии или ситуацията на пазара да се промени", добави той. Според Куприянов възвръщането на инвестициите по проекта изглежда твърде слабо, особено като се държи сметка на високия риск, който трябва да се поеме.

"Щокман" е едно от най-големите находища на природен газ в света, което все още не е разработено. В находището има около 3.8 трлн. кубични метра природен газ . То се намира на около 630 км от брега, дълбоко във водите на Баренцово море и е труднодостъпно. След месеци на слухове за замразяване на скъпо струващия проект "Газпром" и френският му партньор за това начинание "Тотал" признаха, че трябва да работят по ново споразумение.

"Тотал" каза, че трябва да се направят нови технически проучвания, за да се определи дали проектът може да стане по-рентабилен. Миналата седмица руската държавна газова компания дори увери в комюнике, че продължава да работи по проекта и да провежда предварителни експертизи.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80078
  • GBP
    1
    2.28624
  • JPY
    100
    1.15559
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички