GDF Suez влиза в Набуко


GDF Suez влиза в Набуко
Снимка:

506

"Набуко" се сдоби с нов инвеститор, става ясно от официално съобщение на консорциума, който управлява проекта, предаде БГНЕС.

"Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ" приветства решението на френската енергийна група GDF Suez да приключи сделката с OMV Виена. GDF Suez ще се присъедини към OMV (Австрия), FGSZ (Унгария), Transgaz (Румъния), БЕХ (България) and BOTAS (Турция) като акционер в "Набуко", съобщиха от консорциума.

OMV, без да посочва стойността на сделката, съобщи, че е продала на GDF Suez 9% от своя дял в "Набуко - запад". Австрийската компания от своя страна наскоро трябваше да изкупи дяловете на германската компания RWE, която се оттегли от проекта.

"Общоевропейското значение на "Набуко" ще бъде значително подсилено с подписаното днес споразумение. Включването на GDF Suez ще подсили акционерната структура на "Набуко" и ще отвори вратите към френския пазар. Познанията на GDF Suez за газовата индустрия, като най-голям оператор на транспортна инфраструктура в Европа и статутът им на втори по големина купувач на природен газ на континента осигуряват огромно преимущество на проекта. GDF Suez вече е много активна в държавите участнички в "Набуко", заяви Райнхард Мичек, главен изпълнителен директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл ГмбХ".

"Приветстваме включването на GDF Suez в проекта. Широката акционерна структура от компании, лидери в газовата индустрията в Европа, е важна стъпка към стабилната финансова структура на проекта", каза от своя страна главеният финансов директор Франк Зиберт.

Газопроводът "Набуко" е най-късият път за достъп до пазарите от региона на Югоизточна Европа. Само "Набуко" осигурява директен достъп до всички държави на Балканите, както и Гърция и Италия. Газопроводът "Набуко" ще се свърже с Трансанадоския газопровод (TANAP) на турско-българската граница и ще транспортира газ през България, Румъния, Унгария до Централноевропейския газово разпределителен център в Баумгарден, Австрия. От там газът може да достигне до над 500 млн. клиенти в цяла Европа.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички