ГЕРБ-Бургас: Турция може да строи АЕЦ до Резово


ГЕРБ-Бургас: Турция може да строи АЕЦ до Резово
Снимка:

7689

Депутатите от ГЕРБ-Бургас са притеснени от липсата на официална информация за намеренията на Турция да строи ТЕЦ и АЕЦ до границата с България, близо до с. Резово.

Те са изпратили писмо до колегите си в Европейския парламент, до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, до министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на околната среда и водите Нона Караджова.

"Притеснени сме от липсата на официална информация за намеренията на съседната ни държава относно развитието на пограничния район, където стотици турски граждани вече протестираха срещу построяването на централи. Доказан факт е, че в радиус от 100 км в района на която и да е АЕЦ не може да се развива туризъм. Това означава, че общините Царево, Приморско и Созопол повече няма да бъдат дестинации за туризъм. С този акт ще бъде нанесен непоправим удар по икономиката не само на областта, а и на цялата ни държава", пише в писмото до институциите.

Информация в турските медии за строеж на АЕЦ в района на град Игнеада се появи и преди година. Тогава народните представители от ГЕРБ в Бургаска област сезираха евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. След официално питане до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, отговорът беше, че Турция не е потвърдила официално да има планове за АЕЦ в пограничния район.

Редактор: Петър Проданов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички