Германия - пример за енергийна преориентация?


Германия - пример за енергийна преориентация?
Снимка:

1713

С голяма гордост политици и учени откриха преди няколко седмици огромния офшорен ветрогенераторен парк "Рифгат" край остров Боркум в Северно море. Трийсет гигантски ветрогенератора най-ново поколение в бъдеще ще произвеждат огромни количества електроенергия. Проблемът обаче е следният: засега те не само че не произвеждат енергия, а напротив - консумират такава. Причината: ветрогенераторите все още не са свързани с енергийната инфраструктура на страната. За да стане това, трябва да се изгради още поне 15-километрово трасе. Затова пък ветрогенераторите поглъщат всеки месец по над 20 000 литра дизелово гориво, за да бъдат поддържани в готовност и да бъдат охлаждани. Така ветрогенераторният парк вероятно ще произвежда още доста дълго време вредни за климата газове, вместо зелена електроенергия. Това е само един от примерите, онагледяващи трудностите пред германския отказ от атомна енергия.

Нови проекти, нови проблеми

Целите, които оповести германското правителство преди близо две години, непосредствено след атомната авария във Фукушима, бяха доста амбициозни. Решено беше, че най-късно до 2022-ра година Германия ще прекрати използването на атомна енергия. Постепенно тя трябва да бъде заменена с енергия, произвеждана от вятър, слънце и биомаса. До 2015 е предвидено 35% от енергийните нужди в страната да се покриват от възобновяеми енергийни източници, а до 2050 - дори 80%. Но отказът от атомната енергия е всъщност само един от елементите на енергийната преориентация: освен нея става дума за подмяната на фосилните енергийни източници като въглищата и земния газ, които са вредни за климата. Според думите на канцлерката Меркел, казани преди две години: "Германия не просто се отказва от атомна енергия. Тя създава предпоставки за енергийното снабдяване на страната в бъдеще."

Част от мащабния проект за енергийна преориентация са и плановете за по-добрата топлоизолация на сградите, поставянето на фотоволтаични инсталации на покривите на къщите, изграждането на хиляди нови ветрогенераторни паркове в северните крайбрежни части на Германия. До този момент тези усилия бяха твърде успешни. Делът на електроенергията от възобновяеми енергийни източници през последните 13 години се е увеличил от 6% на 23% - не на последно място, защото държавата даваше солидно финансово рамо за подобни начинания. За строежа на соларни инсталации и ветрогенератори се получават държавни субсидии, както и гарантирана изкупна цена, която се финансира от всички потребители на електроенергия в Германия, включително и от частните домакинства.

Бързото разрастване на възобновяемите енергии обаче създаде и нови проблеми. Как да се пренася електроенергията там, където е необходима? Например от Северна Германия, където са ветрогенераторните паркове, до южните части на страната, където има най-много индустриални фирми? "Енергийната инфраструктура за съжаление не е достатъчно развита, че да позволява подобно нещо без проблеми", гласи критиката на Юрген Щоц, президент на неправителствения Световен енергиен съвет в Германия. Това пък се дължи отчасти и на съдебните жалби на множество германски граждани, които не желаят в тяхно съседство да се строят огромни стълбове за високо напрежение или през защитени територии да преминават електрически кабели.

"Това го могат само германците"

Досега липсват и решения за проблема как да се съхраняват произведените свръхколичества енергия от соларни инсталации или ветрогенератори. Икономистката Клаудия Кемферт от Института за икономически изследвания критикува факта, че вместо да се търси решение на този проблем, се строят нови електроцентрали, работещи с въглища. Експертката се ядосва и от това, че вместо в предизборната борба да се обсъждат възможните алтернативи, се говори предимно за това как отказът от атомна енергия допълнително товарел потребителите. "Говори се единствено за цените на тока, а те не представляват никакъв индикатор за това доколко напреднала е енергийната преориентация на страната", казва Кемферт.

От доста години насам Германия е сочена за пример по отношение на екологията. Покрай дебатите около цените на тока обаче имиджът на страната в това отношение започна да страда. "И до днес Германия има лидерски позиции в производството и ползването на екологична техника", казва Юрген Щоц от Световния енергиен съвет. В последно време обаче, според него, се множат страните, които изразяват съмнения дали амбициозната цел за преориентация на енергетиката е изпълнима. Мнозина се стряскат най-вече от високата цена на подобна преориентация. Според една анкета на Световния енергиен съвет, много от водещите експерти по енергетика смятат, че ако някой изобщо би бил в състояние да постигне тази цел, то това са единствено германците.

Източник: Дойче Веле, Ж. Зайферт, Б. Узунова

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички