Глад за руски газ в снежна Европа


Глад за руски газ в снежна Европа
Снимка:

370

Постъпленията на руски газ в Европейския съюз, където настъпиха изключително силни студове, протичат със сериозни проблеми.

В България, Словакия, Австрия, Унгария, Полша и Гърция през почивните дни се възстанови напълно подаването на руския газ до нормалното ниво, но доставките за Румъния, Германия и Италия все още не са достигнали нормата, съобщи пред журналисти днес прессекретарят на ЕК Марлене Холцнер.

Особено критична е ситуацията в Италия заради невижданите от години големи студове.

Министерството на икономическото развитие на страната подготвя план за извънредни действия в случай на недостиг. Засега намалените доставки на руски газ се компенсират за сметка на доставки от страни в Северна Африка. Газопроводите от Либия и Алжир работят в пълен обем.

Холцнер успокои, че за Европа ситуацията не е катастрофална.

Припомняме, че в края на миналата седмица някои страни, получатели на руско синьо гориво съобщиха, че не получават в пълен обем договорените доставки. Руският газов гигант „Газпром" обвини Украйна в отклоняване на количествата заради необикновено студената зима. От своя страна Украйна заяви, че руският газ не е в пълен обем, защото Русия не го подава в такъв.

В събота зам.- председателя на Газпром Андрей Круглов призна, че за няколко дни Русия е намалила доставките на газ за Западна Европа с 10%.

Горивата не достигат до Европа заради скока на потреблението в руската страна във връзка с настъпилите студове, обясняват анализаторите.

Според специалистите възникналата ситуация безусловно ще укрепи мнението на европейците, че трябва да намалят газовата си зависимост от Русия.

Експертите са на мнение, че тази неприятна история, отговорността за която „Газпром” първоначално се опита да прехвърли върху Украйна, няма да се отрази добре върху перспективите на „Южен поток”, както и върху руско-европейското газово сътрудничество като цяло, коментира днес вестник „Новие известия”.

Ситуацията може да доведе до влошаване на отношенията с Европа в сферата на енергетиката и застрашава с налагането на глоби срещу „Газпром”, а също така може да ускори изграждането на газопроводите от Азия за Европа, които заобикалят руската територия

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички