"Главболгарстрой": Изготвянето на ценова оферта е далеч по-сложно от изчислението "завишена с 15 млн. лв. поръчка"


"Главболгарстрой": Изготвянето на ценова оферта е далеч по-сложно от изчислението "завишена с 15 млн. лв. поръчка"
Снимка:

7803

Строителната компания "Главболгарстрой" излезе с официална позицията по медийна публикация, в която се твърди, че обществена поръчка на "Булгартрансгаз" е завишена с 15 млн. лв. Тя е била спечелена от дружество, в което влизат "Главболгарстрой", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Техноекспортстрой" ЕАД.

В позицията на "Главболгарстрой" относно статия на Mediapool, подписана от председателя на УС „Главболгарстрой Холдинг“ АД Калин Пешов, се казва, че е "нелепо и крайно манипулативно" да се твърди, че компанията няма опит в строителството на газопроводна инфраструктура, а изготвянето на ценова оферта за изграждането на подобна инфраструктура е "функция на далеч по-сложна аритметика от направеното от вас изчисление за „скандално завишена с 15 млн. лв. поръчка“. Освен това отбелязват, че в "разрез с добрите журналистически практики" не са били потърсени за коментар преди публикуване на материала.

По-долу може да видите пълната позицията на компанията:

Във връзка с Ваша публикация, от 19.02.2016 г със заглавие „Скандално завишена поръчка на „Булгартрансгаз“ с 15 млн. лв. “, се налага да направим следните уточнения:

Нелепо и крайно манипулативно е да се твърди, че „Главболгарстрой“ няма опит в строителството на газопроводна инфраструктура. Eдни от първите обекти реализирани от „Главболгарстрой“ са свързани именно с нефтената и газова промишленост. Компанията е създадена по силата на междуправителствената спогодба „Нефт-желязо“ за изпълнение на строителни работи на територията на Русия. Компанията е един от основните изпълнители на газопровода „Ямбург – Западна граница“ на териториите на Русия и Украйна. Построени са подземни хранилища за газ и нефт, компресорни станции и др. Наше дело е и разширението на Кумколското нефтено находище в Казахстан. Други аналогични обекти са газокомпресорната станция Провадия, вторият етап на газопреработващ завод в град Мубарек в Узбекистан, газохранилище с компресорна станция в Ставропол, както и Тимофеевско нефто-газо-кондензатно находище – Украйна. Към настоящия момент компанията ни в партньорство с американските Solar Turbines и Honey Well (едни от най-големите производители на газотурбокомпресорни агрегати в света) извършва модернизацията на четирите компресорни станции – "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", които осигуряват транзита през страната ни към Турция, Гърция и Македония.

Що се отнася до твърдението, че „кандидатът е скрил съдържанието на офертата си с декларация за конфиденциалност“ се налага да уточним, че подписването на подобна декларация е абсолютно задължително що се касае до изграждането на стратегически обекти за националната сигурност от сектор енергетика.

Трябва да уточним, че изготвянето на ценова оферта за изграждането на подобна инфраструктура е функция на далеч по-сложна аритметика от направеното от вас изчисление за „скандално завишена с 15 млн. лв. поръчка“.

Моля да обърнете внимание, че при изготвянето на планове за развитие обхващащи големи времеви периоди се залагат цени на основните материали и труд на база настоящите към момента на съставянето им. Те се изготвят съгласно идеен, а не технически проект, като едва при детайлното проектиране може да се направи реално остойностяване на обекта.

„Главболгарстрой“ винаги е бил на разположение за Вашите въпроси, но със съжаление констатираме, че в разрез с добрите журналистически практики не бяхме потърсени за коментар преди публикуването на голословни твърдения, пряко касаещи добрия имидж на компанията ни. Вероятно защото не търсите отговори!

Изпращаме настоящото уточнение с надеждата, че сте способни да спазвате собствените си правила, залегнали в Професионално-етичния Ви кодекс.

В духа на добрите журналистически практики се надяваме, че читателите Ви ще бъдат информирани за позицията на „Главболгарстрой“ по повод визираната публикация.

С уважение,

Калин Пешов,

Председател на Управителния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички