Горивата - как да им падне цената?


Горивата - как да им падне цената?
Снимка:

321

В разгара на отпуските отново станахме свидетели на шоково поскъпване на горивата в страната.

Бензинът стремглаво гони 3 лева за литър. Тази граница вече премина най-високият клас гориво, предлаган по родните бензиностанции.

Предвид покупателната ни способност, българите плащаме най-много, за да напълним резервоара сред европейците.

Франция днес обяви, че намалява временно акциза върху горивата, за да облекчи шофьорите. Нашите управляващи бягат от подобна идея или поне не е на дневен ред.

Финансовият министър Симеон Дянков вече побърза да се защити, като обяви, че подобна крачка не би била възможна без одобрение от Европейския съюз.

Писали сме до ЕКОФИН за по-различно изчисляване на акцизите не само на горивата, но и на всички стоки, но това щяло да започне да се разглежда през есента, припомни той.

И вместо да мисли за възможни мерки в тази насока, предпочете да остави всичко в ръцете на сезонните нагласи на пазара - от есента цените ще тръгнат надолу, успокои той.

Какво може да се направи?

Вратички за действие извън фундаменталните фактори безспорно има, друг е въпросът доколко управляващите искат да се възползват от тях, и до колко много от тях биха имали негативни ефекти върху конкуренцията. Замразяването на цени е нож с две остриета, а и вече държавниците си навлякоха доста критики с аналогична мярка на пазара на храни.

Държавата, например би могла да регулира надценките между производителите и търговците. С това, и с още други предложения в тази насока, излезе преди дни бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Смятате ли, че държавата трябва да се намеси, за да гарантира поносими цени за българските шофьори и кой би бил на безболезнения начин за пазара?

Как поскъпването на горивата влияе на бюджета ви за транспорт? Смятате ли да ограничите предвижванията с личния автомобил за сметка на други алтернативи, като градски транспорт или велосипед, например?

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички