Грийнпийс блокира пътя на кораб на „Роснефт”


Грийнпийс блокира пътя на кораб на „Роснефт”
Снимка:

583

Активисти на движението „Грийнпийс” се опитаха да препречат пътя на кораб на руския петролен гигант „Роснефт”, извършващ тестове в Баренцово море, предаде БГНЕС. Според природозащитниците действията на петролната компания вредят на арктическата екосистема.

От „Роснефт” твърдят, че сеизмичните изследвания, които извършват, са под строг контрол. Ледоразбивачът на „Грийнпийс” „Арктик сънрайз” е наближил наетия от „Роснефт” кораб „Академик Лазарев”, а след това еколозите са пуснали на вода високоскоростни лодки, които започнали да се въртят около другия плавателен съд на дистанция около 100 м.

"Събираме доказателства, демонстрираме присъствието си и показваме какво се върши там. Петролните компании си въобразяват, че могат да действат в отдалечени райони на земята без всякакви скрупули", казал по сателитен телефон един от екоактивистите пред АФП.

Сеизмичните тестове целят създаването на подводни карти и са подготвителен етап преди започването на пробни сондажи. Според екоактивистите децибелите на взривовете, съпътстващи тестовете, можели да доведат до оглушаване или дори да убият морските бозайници. От „Арктик Сънрайз” се свързали с капитана на „Академик Лазарев” и поискали незабавно да прекратят проучвателната си дейност. След като ги изслушал, капитанът прекратил връзката.

Разработването на огромните енергийни резерви в Арктика е стратегически приоритет за „Роснефт”. Компанията е подписала договори за съвместна работа с гиганти като „Бритиш петролиъм”, „ЕксонМобайл” и „Статойл”. От „Грийнпийс” обвиняват западните петролни гиганти за желанието им да работят в Русия, тъй като там се възползвали от занижените стандарти за защита на природната среда.

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички