Грузия може да доставя компресиран втечнен газ до България


Грузия може да доставя компресиран втечнен газ до България
Снимка:

6944

За първи път срещам възможност за реална диверсификация за доставките на компресирана газ от Азербайджан през Черно море между Грузия и България.

Това каза премиерът Бойко Борисов след съвместно заседание с грузинския си колега Ника Гилаури в Тбилиси.

"Ако страната има пристанища за втечнен газ и може да доставя втечнен газ до българските пристанища на Варна и Бургас, ние ще поработим активно за меморандум за доставка на втечнен газ до нашите пристанища", каза на пресконференция след двустранната среща Борисов, припомняйки, че през Босфора не могат да минават кораби с втечнен газ, съобщи БНР.

Борисов отбеляза, че на разговорите са се договорили да направят тристранна среща, заедно с премиера на Турция Реджеп Ердоган.

"Би могло чрез суапови сделки да се продава електроенергията и на Грузия, и на България в различни посоки", отбеляза Борисов.

Това във вътрешен план означава да инвестираме повече пари в електропреносна система с по-малко загуби, уточни той. 

Премиерът каза, че в близко бъдеще ще се проведе среща на ниво министри на финансите, икономиката и енергетиката на двата кабинета, за да работят съвместно по темите.

"Грузия винаги е имала подкрепата на България и в най-тежки времена", каза още Борисов. Той отбеляза, че и Грузия, и България имат еднакви цели и една посока - НАТО и ЕС, а въпросът е как да се използва геостратегическо положение на двете страни, за да може двата народа да печелят повече от това, че се намират в едно от най-трудните места в света.

Премиерът Гилаури отбеляза, че в отношенията между двете страни има области, в които можем да се стремим към развитие, като например транзита на компресиран втечнен газ през Черно море, търговия с електроенергия от Грузия през Турция към България и Европа, както и увеличаване на търговския оборот между двете страни.

"Смятам, че интензифицирането на тристранните отношения между Грузия, Турция и България ще спомогнат Грузия и България да се превърнат във врати между Европа и Азия. Имам предвид жп връзката между Грузия и Турция, която предстои да бъде завършена тази година и аналогично развитие от другата страна - между България и Турция", посочи домакинът.

Сред обсъдените днес проекти е бил и такъв за ферибот за автомобили.

Ника Гилаури изрази надежда, че визитата на премиера Бойко Борисов ще даде нов стимул за икономическите отношения между България и Грузия, защото политическите вече са постигнали едно добро ниво.

Запитан за финансирането на енергийните проекти, Гилаури заяви, че такива проекти не само може, но и трябва да бъдат финансирани с европейски средства, защото едно от най-големите предизвикателства пред ЕС е изграждането на обща енергийна политика и всеки проект, който води до диверсификация подпомага тези стремежи. Според него обаче тези енергийни проекти са рентабилни сами по себе си и биха привлекли и частни инвестиции.

Министър-председателят Бойко Борисов каза, че това не се прави в ущърб на трети страни, а се търси по-евтина газ:

"Ако те, на базата на нашите договори, свалят още цените, ще вземаме руски газ, но ако продължат да държат високи цени, ще търсим алтернативни варианти."

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички