Гърция иска промени в споразумението за Трансадриатическия газопровод


Гърция иска промени в споразумението за Трансадриатическия газопровод
Снимка:

1828

Гърция настоява за промени в условията на споразумението за изграждане на Трансадриатическия газопровод. Гръцкият министър на енергетиката Панайотис Лафазанис настоява за изплащане и на транзитни такси.

Правителството на Алексис Ципрас преразгледа договора по изграждане на Трансадриатическия газопровод за трансфер на азерски газ през Гърция за Европа, съобщава БНР. На среща с посланика на Азербайджан в Атина и представители на компаниите, които ще изграждат газопровода, министър Лафазанис постави условие за получаване на компенсации за трансфера на горивото. Отделно всяка община, през която преминава трасето на газопровода, ще получи допълнителни обезщетения.

В отговор на гръцкото искане се създава двустранна комисия от експерти, която ще подготви окончателния вариант на договора за участието на Атина в газопровода.

Правителството на Ципрас, въпреки изявленията си срещу приватизацията на държавни фирми, пое ангажимент да приеме сделката по продажбата на газовия дистрибутор "Десфа" на азербайджанската държавна нефтена компания "Сокар". Очаква се до месец разрешение от Европейската комисия по финализиране на сделката срещу 400 милиона евро.

Приватизацията на гръцкия газов дистрибутор е част от условието за участието на Атина в газопровода. Гръцкото правителството гарантира, че няма да блокира сделката, но срещу допълнителни компенсации и ниска цена на горивото.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички