Хиляди протестираха срещу добива на шистов газ


Хиляди протестираха срещу добива на шистов газ
Снимка:

432

Хиляди протестираха днес срещу проучването и добива на шистов газ в България.

В 11 часа започнаха протестите във Пловдив, Шумен, Плевен, Бургас и Казанлък. Половин час по-късно стартираха митингите във Варна и Велико Търново. В 17 и 17.30 часа протести срещу проучването и добива на шистов газ ще има в Русе и Благоевград.

Протести се състояха и в София, Добрич и Смолян.

Близо 3000 души се събраха при паметника на Патриарх Евтимий в София.

Протестиращите настояха да бъде гласуван от Народното събрание мораториум, а по-късно и закон за забраната на технологията хидравлично разбиване, която се използва при проучването и добива на шистов газ на територията на България.

Конкретна цел на тази инициатива е промяна на законите, така че те да бъдат адекватни в процеса на новите технологии за добив на газ и на нефт и да не бъдат тези технологии свързани с опасности. Контрол над такива технологии според протестиращите за момента не е предвиден в българските закони.

Фирмите вече са започнали да работят. Има много сигнали за проучвания в селата Рогозина и Вранино, Добричко, Голямо Пещене, Врачанско и в района на Провадия. Целта на организаторите е да се вдигне шум за чиста България без шистов газ. Това е написано и на много плакати.

Протестът протече цивилизовано, въпреки че са на голямо кръстовище, пропускаха движението на трамваи, тролейбуси и автобуси.

Над 1000 души се събраха и на протестa във Варна. В Пловдив над 1 000 души са подкрепили подписката срещу добива на шистов газ. В центъра на града се събраха 200 души, които ще връчат събраните подписи на общинската управа.

В Плевен инициативата бе подкрепена от Асоциацията на зърнопроизводителите и други неправителствени организации. В Бургас протестът събра 50 души на централния площад.

Протестиращите в Добрич обявиха, че ще преминат към ефективни действия, ако до края на януари не бъде наложен мораториум върху проучванията за добив на шистов газ у нас.

Мариана Христова, един от организаторите на протестите, поиска мораториум върху проучванията и добива на шистов газ, а след това и забраната им със закон:

Докато хората на другите места вече се борят с последиците, България трябва да стане домакин на една такава съмнителна технология, която вече е показала вредата си на много други места. За съжаление, включително и в Европа.

Освен в България, български емигранти излязоха на протест срещу добива на шистов газ и в Лондон и Копенхаген.

Прилагаме видео от протеста в София:

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички