И BP се отказва от "Набуко"


И BP се отказва от "Набуко"
Снимка:

4818

Газопроводът "Набуко", който трябваше да намали зависимостта на Европа от Русия чрез доставки на газ от Централна Азия и Близкия Изток, е оставен под масата, защото е икономически нежизнеспособен.

Това обяви британската петролна компания BP, съобщи АФП.

Представителят на компанията Йън Кон съобщи, че тя вече не смята "Набуко" за възможност за доставяне на газ от находището си Шах Дениз в Азербайджан.

Шах Дениз трябваше да бъде ключов снабдител с газ за Набуко, като през 4000-километровото трасе трябваше да преминават около 16 млрд. куб. м. газ годишно, малко над половината от планирания общ капацитет на газопровода от 30 млрд. куб. м. годишно.

Основната компания по проекта, австрийската OMV, се надява да напълни "Набуко" с газ в идните години чрез подписването на договори с допълнителни доставчици в Туркменистан, Ирак и дори в Иран. Но според BP газопровод, който ще бъде наполовина празен за неопределен период би бил икономически неосъществим.

Европейската комисия обаче отказа да признае поражението си днес, като заяви, че газопроводът продължава да стои на дневен ред, въпреки отказа на BP.

Кон заяви, че BP и азерската държавна петролна компания Сокар сега обмислят участие само в по-малкия газопровод от консорциума Набуко, в който влизат още германската RWE и унгарската MOL Group, известен като "Набуко запад".

Редактор: Петър Проданов

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички