Икономисти: Не можем без Белене


Икономисти: Не можем без Белене
Снимка:

491

Няма да се разминем без АЕЦ "Белене", независимо по какъв начин се реализира стартът на програмата около възстановяване на доверието около проекта.

Това каза пред БНТ икономическият експерт Кольо Парамов в разговор с икономиста Георги Ангелов.

Икономическо изгодно е България да направи АЕЦ "Белене".

Например, Чехия заделя 25 млрд. евро за 5 нови реактора, Франция и Англия правят програма за 80 млрд. паунда, за да построят нови 20 реактора.

Ние не можем да отиваме натам в 2020 г. без да имаме подсигуреност на нова енергия от ядрена мощност, която да ни осигури една нормална платежна база и да се включим на нормални цени. При всички положения електроенергията от "Белене" ще бъде по-изгодна, каза Парамов.

От своя страна Георги Ангелов заяви, че един проект е изгоден според неговата цена, а това е най-голямото неизвестно в проекта "Белене". Не се знае дали струва 4 млрд, 6 млрд. или 8 млрд, или 10 млрд.

А 10 млрд. евро и 4 млрд. евро са различни цени. Със сигурност токът от тази централа няма да е евтин при плащане на едни 10 млрд. за проекта. Трябва да се плащат и лихви, и главница по заема и т.н. За съжаление се оказва, че като се включат всички разходи, изглежда струва повече от първоначалното обещание. В Англия все пак не държавата строи атомните централи, в Англия се обяви търг, намери се инвеститор. Който предложи най-добра цена, той строи, добави Ангелов.

Той подчерта, че в България проблемът е, че не може да се намери инвеститор. 

Твърдеше се, че понеже Германия закрива ядрени централи, тогава немските компании ще дойдат в Източна Европа да строят. Но няма интерес все още. Докато не видим реален интерес, не можем да кажем, че този проект става. Инвестиционният интерес ще покаже дали има ефективност в този проект или не, обясни Ангелов.

Парамов посочи, че логиката на икономиста Ангелов е желязна.

Напълно съм съгласен, че трябва да търсим сериозен инвеститор. Няма проблем да се намери американски инвеститор и да решим въпроса. Това протакване е вследствие на политически заигравания на територията на България от около 10 души. Ние имаме възможност да поканим американски инвеститор, RWE ние си го изгонихме, защото е плод на некадърна политика, заяви Парамов.

Георги Ангелов коментира, че цената на тока с АЕЦ "Белене" ще се вдигне, ако проектът е толкова скъп, колкото изглежда. Ние вече плащаме по-висок ток заради АЕЦ "Белене" и ако не е изгоден проектът, ще плащаме още по-висок ток, изказа опасенията си Ангелов.

Ние българите 20 г. говорим, че АЕЦ "Белене" не е изгоден, каза Парамов. Интересът е България да бъде енергообезпечена. България да има възможности да заиграва на пазара с различни модели на Балканския полуостров, и докато не докараме катарския газ и докато не направим Южен поток и връзката с Турция, ние не можем да се разпиляваме на 50 посоки и да говорим 20 г. че това не е ефективно, онова не е ефективно, коментира Парамов.

Ангелов отбеляза, че за газа е много по-евтино, ако не ти харесва газ, натискаш копчето и го спираш, ядрена централа обаче, не може да се спре.

За да сме сигурни в този проект, трябва да има инвеститор. 3 г. се лутаме и чакаме да дойде инвеститор. 3г. слушаме, че идва инвеститор. Като дойде, нека да го видим, заяви Ангелов.

Парамов е убеден, че ще намерим инвеститор. "Малко по-окуражително трябва да се мисли. Цената на тока е такава заради доходната политика. Трябва да търсим оптимизация, а "Белене" е част от тази оптимизация, добави Кольо Парамов.

Ангелов посочи, че въпросът е дали е изгодно или не. По този въпрос Парамов коментира, че нямаме много време да мислим дали е изгодно или не.

За разговора на Борисов и Путин Ангелов каза, че основното, което са си казали най-вероятно е да отложат още веднъж решението с още 3 месеца, "просто защото в последните години само това се прави, постоянно се отлага решението". Според Парамов, въпросът на въпросите е кога ще има договор.

Ние се приближаваме към негативен край при условие, че не си направим добра сметка за всички композиции на етапите по проекта "Белене", допълни Парамов.

Ангелов каза, че независимо дали решаваме да го прекратим или не, руснаците могат да търсят неустойки, понеже 2008-2009 г. е подписан предварителен договор за част от проекта "Белене".

Парамов добави, че ние трябва да удължим срока на годност и експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй".

Трябва да се съобразяваме с това. Разбираме, че отказът от един договор за бъдещето на "Белене", ни вкарва в един не по-лек капан по отношение на продължаване на възможността за 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй", каза още Парамов.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички